divendres, 10 de maig del 2013

LIJ - La porta misteriosa

Nathalie Pons Roussel; Consol Escarrà (il·lustradora)
La porta misteriosa
Barcelona: Edicions del Pirata, 2009
Col·lecció El Pirata Groc, 41
70 pp.
ISBN: 978-84-96569-63-8

La porta misteriosa és una narració que combina amb habilitat els ingredients que en fan una intriga aventurera apta per a ser digerida per nens i nenes a partir de vuit anys. No hi falta de res per a fer-la realitat: una casa antiga que amaga molts misteris, pocions màgiques, la possibilitat de viatjar a través de l'espai i aturar el temps (no fos cas que els pares els trobessin a faltar mentre ells viuen les seves aventures), mòmies que reviuen convertint-se en éssers malèfics,....
Més enllà de la versemblança es busca atrapar el lector, ser llegida amb avidesa, crear expectatives,... I tot això s'aconsegueix. És una lectura que se segueix amb interès i realça els valors de l'amistat entre els seus protagonistes.
M'ha agradat la utilització de la porta com l'element que separa el món real del fantàstic, el que permet viatjar per la imaginació; molt present en la literatura anglosaxona en obres com El lleó, la bruixa i l'armari (quan es fiquen en l'armari que els porta al paisatge nevat de Nàrnia), de C.S. Lewis (de la sèrie Les cròniques de Nàrnia) o el mateix Harry Potter (que traspassa una paret per endinsar-se en el món de Hogwarts). 
També em sembla interessant que posi en contacte cultures allunyades i que convidi a jugar amb l'escriptura jeroglífica. 
Em decep una mica, però, la visió estereotipada dels pares, ocupadíssims en les seves coses i incapaços de veure si els fills i l'amic en porten alguna de cap. Cap patiment i final feliç com no podia ser d'altra manera. 
En conjunt és una novel·la que té aspectes interessants, fàcil i atractiva de llegir i força adequada per aquells lectors de Cicle Mitjà que ja han esdevingut competents en la lectura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada