dijous, 25 d’abril del 2013

Sobre el camí de la vida

Moisès Broggi i Carles Brasó
Sobre el camí de la vida. Converses amb el meu nét Carles Brasó.
Barcelona: Ediciones B, S.A., 2011
87 pp.
ISBN: 978-84-666-4981-0

Moisès Broggi (1908-2012), a més a més d'un eminent cirurgià, va ser una persona amb un alt interès humanístic que va mantenir el seu compromís cívic amb lucidesa fins al final de la seva llarga vida. En ell hi concorren l'interès per les persones i les societats, el sentit comú i una llarga experiència de la vida que li va permetre poder seguir de prop els principals esdeveniments de la convulsa història del segle XX. 
Les seves paraules, que emanen amb senzillesa d'aquestes converses amb un dels seus néts, ens fan entenedors els grans problemes de la societat contemporània i proclamen les actituds i els valors que han de prevaler per a que ens en puguem sortir; tot des del seu sentit comú ben fonamentat i la seva llarga experiència coma ciutadà d'aquest món. 
És un llibre que es llegeix en un tres i no res, però que et convida a reflexionar sobre totes aquelles qüestions que van sorgint a la conversa, fent convergir les preguntes del jove inquiet que planteja les qüestions que vol entendre o sobre les quals vol consell i l'experiència del vell savi que li ofereix el seu punt de vista. 
És un llibre que cal llegir, perquè quan afrontem els nostres problemes és bo que comptem amb l'experiència dels que més en saben i més han viscut. I això és el que se'ns ofereix. 
Quan el vaig començar a llegir vaig sentir la necessitat de tenir un llapis al costat. És dels llibres que es fan subratllar, amb moltes afirmacions de bon compartir o a punt per debatre. 
Aquí en teniu un tast: 
- "Quan la gent té por del futur i veu que les desigualtats creixen, es produeix un clima favorable a l'aparició dels "salvadors": Stalin, Mussolini, Franco, Hitler." 
- "Els sindicats ... haurien de tenir com a principal funció ajudar a buscar feina a la gent jove." 
- Parlant de la sanitat: "Quan una cosa és totalment gratuïta es produeixen abusos." "...l'increment de l'esperança de vida i l'escassetat de feina fan que aquest sistema ja no sigui sostenible." 
- Citant Gandhi: "La Terra té prou recursos per alimentar tothom, però no per satisfer la cobdícia de tothom." 
- "...el principal perill és una guerra destructiva que ho liquidi tot."
- "El món de la política és molt compromès perquè requereix d'unes persones que mirin pel bé general i l'anteposin als seus propis interessos." 
- "La democràcia és el millor sistema, però s'ha de perfeccionar contínuament." 
- Parlant de la política: "...una acció és bona si la fas a favor dels altres." 

I moltes més. N'hi ha per sucar-hi pa. Així pensava Moisès Broggi. Lucidesa amb 104 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada