dijous, 18 d’abril del 2013

4,3


Il·lustració de Pablo Gallo
Sóc dels que els agrada veure el got mig ple. I com cada any per aquestes dates s'han fet públiques les dades de consum cultural dels catalans. M'agradaria destacar algunes coses: 

- La lectura manté una posició preeminent en els hàbits de consum cultural. Diuen que és la segona activitat amb més practicants darrera la d'escoltar música. 3.900.000 catalans llegeixen llibres. Déu-n'hi do! 

- La mitjana de llibres llegits és de 4,3 per any. Podria ser més, però la competència és dura amb les altres opcions d'oci. I sobretot, hi ha hagut un increment des dels 3,4 de fa sis anys. És una dada esperançadora. 

- Es venen menys llibres. Em sembla lògic en el context actual de crisi econòmica i amb una contracció substancial del consum a tots nivells. Però resulta simptomàtic que malgrat la baixada de vendes s'hagi incrementat el nivell de lectura. Això vol dir que els lectors no sempre compren els llibres que llegeixen i que aprofiten altres recursos al seu abast, com poden ser les biblioteques o el fet de compartir lectures amb amics i coneguts. Sempre m'ha semblat saludable que els llibres tinguin vida més enllà del qui els ha comprat. Compartir em sembla un gran valor. I que un llibre tingui més d'un lector és un bon senyal del seu atractiu.
Els llibres tenen un preu que no cal menystenir, però sempre he cregut que aquest preu no és un impediment que dificulti significativament l'hàbit lector. Llegir és una activitat que requereix més temps i esforç que diners. I aquest és el seu luxe, el temps i la dedicació que ens demana. 
Cal agrair que el llibre de paper mantingui un IVA del 4%, però és un contrasentit que el llibre digital no es consideri de la mateixa manera, sinó un servei, i estigui gravat amb un 21%. Mentre això sigui així la pirateria seguirà sent una temptació. 

- Els lectors catalanoparlants són els més bilingües, els més capaços de llegir llibres en català i en castellà (i els que més ho fan). 
Els lectors castellanoparlants, proporcionalment, llegeixen molts més llibres en castellà que en català. Resulta evident que el que més afavorirà un ús lliure de les llengües és la competència en llengua catalana, la seva plena normalització. Algú n'hauria de prendre nota. 

Un 4,3 pot semblar un suspens, però la seva anàlisi evidencia que es progressa adequadament. Hi ha millora i hi ha esperança malgrat tot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada