diumenge, 21 d’abril del 2013

LIJ - Tarzan dels ximpanzés

Enric Lluch ; Gemma Capdevila (il·)
Tarzan dels ximpanzés
Barcelona: Animallibres, 2012
Col·lecció La Formiga groga, 33
143 pp.
ISBN: 978-84-15095-63-7 

Tarzan dels ximpanzés ens acosta amb un nou punt de vista la cèlebre història del nen de pell blanca que creix entre simis, creat per Edgar Rice Burroughs i del que l'any passat es va commemorar també el centenari de la seva publicació. És una narració pensada per ser accessible als infants i fer que en coneguin la història. 
Què suposa créixer entre individus que són diferents de tu? D'entrada, recels,  prejudicis, dubtes,... Però tot seguit constatar la fortalesa del vincle afectiu, la idea que l'autèntica família la constitueixen els individus units per l'amor i l'estima que es professen. I aquest és l'ambient on creix en Tarzan, un clan de ximpanzés que en tenen cura. 
A partir d'aquí assistim a com es desenvolupa el lideratge de Tarzan sobre els altres animals i a com finalment la sang crida la sang. 
Aquesta novel·leta, adreçada a nens i nenes a partir de 8-9 anys conté altres elements que m'han semblat atractius:
- Com es presenta amb naturalitat la mort dels ximpanzés més vellets, sense el dramatisme que sovint l'acompanya en la nostra societat, com quelcom que forma part de la vida. Un retir davant el final que s'intueix proper, l'acompanyament per part d'altres membres del clan i la desaparició d'un dia per l'altre. Tot molt poètic i tranquil. 
-Com es presenta també la mort d'altres animals; sense sacralitzar la vida. No s'amaga que uns es mengen als altres. Forma part de la seva lluita per la supervivència. I sense detalls escabrosos es dibuixa amb una taca vermella a les aigües d'un riu per on es mou un cocodril. 
- I també m'ha semblat original i divertida la manera com es forma el nom de Tarzan. 
La presència humana que forma part del relat, tot i que caça animals, els engabia i explota els recursos de la selva; no es percep amb especial animadversió ni hostilitat; tot i que el tema podria portar cap aquí. És quelcom que es mou fora dels límits on passa l'acció i no és un dels objectius de la novel·la. 
Una novel·la, per tant, que ens acosta la història d'un dels personatges més populars de les històries d'aventures, i que ho fa sense sensibleries i amb elegància, mostrant que en un entorn salvatge la lluita per la vida no pot prescindir de la mort. 
Amb elements d'interès. A-iaaa-iaaaa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada