dimarts, 16 d’abril del 2013

Condició de mare

Carme Parras i Jordi Sacristán
Condició de mare
Valls: Cossetània Edicions, 2013
Col·lecció Prisma, 31
ISBN: 978-84-9034-100-1 

Condició de mare aplega les trajectòries professionals de vint personatges rellevants de la vida pública catalana. Però el tret comú d'aquestes trajectòries no és tant el mèrit que han assolit en allò que els ha fet més o menys coneguts sinó l'ambient familiar en el que van pujar, el vincle afectiu que van establir amb els seus progenitors, els valors que se'ls hi van transmetre i que han estat cabdals després en l'èxit que han assolit. 
Trobem casos on s'ha primat l'afecte, en d'altres la confiança i la responsabilitat, en d'altres l'autoexigència i l'esforç,... però en tots ells hi ha un vincle molt especial, emocional, que potser és fruit d'haver compartit un cos i una sang. Sí, hi ha un batec de mare en cada fill o filla, en el qual hi ha moments a la vida en que ens reconeixerem i que d'una manera o altra marcarà la nostra manera de ser. 
Tot i que el llibre està centrat en el perfil biogràfic dels personatges seleccionats (dels que descobrim curiositats i alguna que altra intimitat que ens retrata el costat humà) i en la visió que transmeten les seves mares, crec que un dels encerts del llibre radica en que aconsegueix reflectir tot allò que tots hem experimentat també com a pares. És un relat molt ric en emocions i sentiments on et veus reflectit, on et reconeixes en la teva condició de pare en una suma d'afectes, patiments i expectatives. 
Alhora crec que també aconsegueix destacar la transcendència de les decisions que prenem com a pares, car van modelant el caràcter, les emocions i les seguretats dels fills. I fa pensar. 
En un paràgraf del llibre s'afirma que "Tenir un fill significa assumir una dosi permanent de patiment", i és veritat, però també significa el goig d'assistir al procés de creixement d'una persona que s'obre al seu futur. I és quelcom que omple molt, perquè te'n sents coparticipant i deixa una empremta inesborrable a la teva vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada