divendres, 1 de juliol del 2016

LIJ - SÚPER ACUDITS: l'escola!

Pau Clua Sarró; Àlex López López (il·lustracions)
Súper Acudits: l'escola!
Ed. Montena, 2014
224 pp
ISBN: 9788490432907
PVP: 12,95€ (E-book: 7,99€)


Súper Acudits: l'escola! és una compilació d'acudits adreçats al públic infantil que té com a protagonistes nens i joves i les seves vivències en tot allò que es relaciona amb la seva vida a l'escola. D'entrada, dir que el subtítol (Els acudits més divertits sobre el lloc més avorrit del món), com a mestre, em genera anticossos. Resulta tòpic, antic i allunyat de la realitat. Però entenc també que és un recurs comercial per atreure els lectors que són el seu públic potencial.
Pedagògicament l'acudit sempre m'ha semblat un recurs d'allò més interessant per a treballar l'expressió oral i descobrir les subtileses del llenguatge. Perquè l'humor es basa sovint en l'equívoc i el doble sentit i gairebé sempre reclama una interpretació intel·ligent. Rius un acudit quan l'entens. I l'entens quan has copsat el sentit de les paraules amb les que juga l'acudit, la juguesca que et proposa. Perquè l'acudit és de les maneres més divertides de jugar amb les paraules.
Tinc alumnes amb dificultats en la comprensió del llenguatge i per a desenvolupar l'empatia on sempre m'ha costat que inferissin i interpretessin adequadament els significats més amagats d'un text. I he de dir que he tingut bones experiències quan he treballat amb acudits.
El contingut del recopilatori s'organitza temàticament ("Profes, directors i altres éssers teenbrosos", "Al pati del col·le", "Mama, papa, germanets i d'altres mascotes", "L'hora del menjador", "Ciències de la natura - Acudits sobre animals, plantes i minerals", "Coneixement del llenguatge - Acudits i jocs de paraules", "Educació viària", "Excursions i temps lliure") i com tota compilació conté peces d'encert i gràcia desiguals que pivoten majoritàriament sobre un humor blanc fonamentat en els equívocs i dobles sentits de les paraules; però on també trobem alguna que altra peça més mordaç i fins i tot amb un punt d'humor negre. Res que no pugui ser llegit per nens i nenes preferentment a partir de 8 anys. 
Súper Acudits: l'escola! proposa una lectura alegre i desenfadada per proporcionar una bona estona de rialles, d'allò més adient per aquests dies de vacances que ara comencen.

Aquí teniu un darrer tastet:


Un camió de verdures ha tingut un accident a la carretera i un policia i el seu ajudant han d'escriure el comunicat:
—Pren nota: melons a la carretera.
I l'ajudant pren nota.
—Pren nota: quatre pinyes dalt d'un arbre.
I l'ajudant pren nota.
—Una síndria al voral.
I l'ajudant pregunta:
—Com s'escriu «voral», amb «b» o amb «v»?
El policia xuta la síndria i diu:
—Una síndria a la cuneta.

Una tarda el Jordi arriba molt content a casa i diu al seu pare:
—Papa, papa, avui he jugat el millor partit de la meva vida! He marcat tres gols!!
—Molt bé, fill —li diu el pare—. I com heu quedat?
I el fill contesta:
—Hem perdut 2 a 1.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada