Irene Gelpí i Lluch
Estalvia, és gratis
(Idees i consells per a l'estalvi quotidià)
Barcelona: Columna edicions, 2013
240 pp.
ISBN: 978-84-664-1567-5
PVP: 16,50€ (en rústega) - 7,99€ (en epub)
Una de les meves més importants inquietuds vitals és la de viure (o d'haver viscut) com un consumidor responsable. Per a mi són conceptes importants l'aprofitament de les coses, l'estalvi, la relació preu-qualitat,... Penso que sense grans renúncies (perquè la felicitat també té a veure amb la satisfacció d'alguns petits capricis) l'austeritat és un valor que afavoreix la reflexió sobre allò que és essencial (ho deia fa més de cinc anys i ho tornaria a signar fil per randa ara mateix).
No sóc de renúncies sobre tot allò que ens ha aportat el progrés per a fer-nos la vida millor, però sí que tinc certes prevencions sobre les modes i els excessos que el consumisme i certs abusos generen en els nostres comportaments.
Intento fer que les coses em durin, fer-ne un bon manteniment, reparar-les sempre que sigui possible, evitar el malbaratament, reflexionar sobre el que necessito i l'ús que en faré,... I em costa llençar quan allò que vull llençar és possible que tingui noves oportunitats.
La crisi que patim ha posat en solfa un discurs a favor d'aprofitar, de donar valor a les coses, d'evitar-ne el malbaratament (el programa de TV3 Ja t'ho faràs és un exemple paradigmàtic de l'èxit d'aquest discurs, lligat en aquest cas a la creativitat i el lleure) i que va molt lligat al que representa identificar-se avui dia amb l'ecologisme. És ecologista tot allò que és respectuós amb el medi i evita el malbaratament de recursos.
Estalvia, és gratis fa un recull de petits gestos quotidians al voltant de tot això (sobre el menjar, la neteja, l'energia, el consum d'aigua, la higiene personal, la roba, el calçat, l'adquisició d'electrodomèstics,...); coses que pot fer tothom a casa seva i en relació a les seves coses i que representen un estalvi per al medi i per a les butxaques.
El llibre, escrit en un context de crisi i de menys disponibilitat de recursos per a moltes famílies, fa un discurs molt centrat en l'estalvi (i que repeteix idees al tenir a veure alhora amb varis dels apartats en els que s'organitza el contingut del llibre) i l'aprofitament, però del que cal destacar el canvi que pot suposar quant als valors sobre els quals organitzar la nostra existència.
No són coses complicades; deriven del sentit comú aplicat a la quotidianitat i orientat per un principi d'aprofitament i ús racional. Si sou gent conscienciada potser no trobareu grans novetats (moltes de les idees aquí recollides ja les aplicava jo personalment sense haver-me llegit el llibre amb anterioritat), però sempre hi podeu trobar alguna idea nova que potser decidireu provar. De cadascú dependrà fins on es vulgui arribar en aquest camp. També cal fer una racionalització de les propostes que es recullen al llibre i adaptar-les a les inquietuds i necessitats de cadascú.
Resulta interessant; per poder viure una mica diferent i sens dubte millor en relació a vosaltres mateixos i al medi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada