dijous, 14 de febrer del 2013

Res millor que l'exemple



Entre el col·lectiu de pares i mares conscienciats per fer bé la seva tasca hi ha una inquietud força generalitzada sobre què fer per aconseguir fills lectors. No hi ha cap fórmula màgica ni cap remei infal·lible que garanteixi resultats, però sí tot un seguit de qüestions que poden afavorir la implementació d'aquest hàbit tan necessari. Són consells que les famílies haurien de procurar seguir amb l'esperança que li funcionin i aconsegueixin l'objectiu (els que segueixen estan reproduïts d'un document del que se n'ha fet divulgació des de les escoles):
1. Hem de valorar el fet de llegir, ja que difícilment podrem fomentar en una altra persona el gust per la  lectura si nosaltres mateixos no la valorem.
2. Expliquem-los contes, perquè d’aquesta manera podem promoure la lectura. Els llibres infantils il·lustrats seran els nostres millors aliats. Agafem l’hàbit de llegir-los un relat o un poema, si pot ser, cada dia. 

3. Que ens vegin llegint. Hem de predicar amb l’exemple, i han de comprovar que els llibres (i els diaris, i les revistes) ens proporcionen informació útil i pràctica sobre moltes qüestions. A més, són una font inesgotable d’evasió i d’entreteniment. 
4. Fem del llibre un objecte quotidià i, per a això, cal que notin la presència física dels llibres a casa. Ensenyem-los a cuidar els llibres, però permetem-los que els tinguin a l’abast.
5. Parlem de llibres i fem que apareguin amb normalitat en les nostres converses. Parlar amb els fills sobre passions comunes, com ara la lectura, ens ajudarà a conèixer-los millor.
6. Llegim amb ells i interessem-nos per les lectures que els recomanen a classe i, amb la màxima naturalitat, demanem-los que ens expliquin el que estan llegint i preguntem- los si podem llegir el mateix. 
7. Fem que la lectura sigui un costum saludable. Per a aconseguir-ho, hem de crear les condicions adequades: habilitem un espai de la casa amb la tranquil·litat necessària i la llum idònia i establim uns horaris de lectura compartits.
8. Igual que fem amb les joguines, regalem llibres. Fem tot el que sigui possible perquè ens en demanin (ara és un bon moment per a incloure'ls a la Carta als Reis), perquè sigui un regal buscat i desitjat per ells.
9. Animem-los a escriure, ja que l’escriptura i la lectura són processos que es poden complementar
perfectament. Alimentem la seva vocació d’escriptors i... qui sap!
10. Impliquem-nos en el procés acompanyant-los a  llibreries, setmanes culturals, fires de llibres,
biblioteques, etc. Interessem-nos pels seus gustos lectors i satisfem-los sempre que puguem. 

Sovint tot això funciona. Però tingueu present que el que més ajuda és l'exemple. Té una força i una contundència superiors a les de qualsevol altre consell. Sort!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada