Jean de Brunhoff
El rei Babar
Barcelona: Aliorna Editorial, 1987
Col·lecció Baobab, 20
48 pp.
ISBN: 84-7713-065-5
El segon lliurament de les aventures de Babar és una petita joia que val la pena destacar.
En ella ens trobem a en Babar coronat rei del país dels elefants. Ha signat la pau amb els rinoceronts i es dedica a treballar per la prosperitat i el benestar dels seus. Se'ns presenta un nou personatge, un simpàtic mico anomenat Zèfir, que apareix a gairebé totes les il·lustracions de l'àlbum i converteix en una divertida juguesca descobrir la seva minúscula presència.
Aquest recurs, el de situar un petit element en el conjunt de la il·lustració i donar-ne alguna pista, és una manera senzilla, lúdica i eficaç d'interaccionar amb els lectors i d'engrescar-los a seguir avançant entre les seves pàgines.
El que destacaria d'aquest segon lliurament és la capacitat de l'autor de crear un món on hi ha tot allò que pot fer feliç als altres. Ciutat Celest (el nom és un homenatge a la seva dona, amb qui es va casar al final de la primera entrega) és el paradigma del benestar ("A Ciutat Celest els elefants treballen al matí, i a la tarda fan el que volen. Juguen, passegen, llegeixen, somien...") que podria respondre perfectament a la idealització d'un infant: cada elefant té la seva pròpia casa (amb vistes al llac on es banyen), hi ha un Palau de les Festes, un altre Palau del Treball, una escola, un teatre, pistes de tennis,...
Tothom treballa al servei de tothom des de la seva responsabilitat, i hi ha temps per a tot (qui no somiaria un món així?). Tothom és feliç i s'ho passa bé.
Crec que transmet la idea que un món millor és possible si som capaços de treballar pel bé comú amb responsabilitat, generositat, solidaritat i... alegria.
Més d'un polític n'hauria de prendre nota.
És el que tenen els clàssics: perviuen al llarg del temps perquè el seu missatge es manté inalterable, malgrat que la seva estètica hagi pogut passar una mica de moda (però cal dir que és una il·lustració molt rica de detalls que enriqueix la narració). Crec que és un àlbum entranyable tot i la ingenuïtat que desprèn, que interacciona eficaçment amb el lector i permet una lectura creativa. I que segueix agradant. Ho he comprovat aquests dies quan els he llegit als meus alumnes (que me'n demanen el següent).
A l'última pàgina de l'àlbum, quan en Babar, cansat, es fica al llit al final del dia, pensa el següent: "Treballem amb alegria i continuarem essent feliços".
I això era vàlid fa vuitanta anys i ho és ara mateix.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada