dissabte, 18 de juny del 2011

LIJ - Las manoplas de Caperucita

Inés Almagro; Mikel Mardones (il·lustrador)
Las manoplas de Caperucita
36 pp.
Pontevedra: OQO editora, 2010
ISBN: 978-84-9871-287-2
PVP: 12,90€


Jugar amb els clàssics i versionar-los, introduint-hi elements nous amb originalitat, és un exercici literari que pot donar molt de joc i resultats sorprenents d'indubtable interès. 
En aquest cas no cal dir que estem parlant del conte de la Caputxeta i la seva autora juga d'entrada amb la complicitat dels lectors que ja coneixen la història. La coberta del llibre ja ens avisa del que possiblement trobarem canviat: veiem tot de quadres colgats a la neu que fan referència a les escenes típiques del conte que tots coneixem. A partir d'aquí l'autora situa la protagonista de la història en un fred i nevat dia d'hivern camí de casa l'àvia. El camí va generant expectatives sobre el que ens trobarem: "Ui, no porta el cistell? Què li portarà?",  Ui, està tot nevat. No li podrà portar un ram de flors. Què li portarà?", "On deu ser el llop? Què li farà?",.... Podríem seguir.
La Caputxeta arriba finalment a casa i no direm pas el que es troba, però és tot aquest joc sobre el que s'ha canviat i el que la Caputxeta es trobarà el que genera un interès creixent sobre la història.
Caldria afegir que la narració compta també en aquest joc amb la complicitat de la protagonista, la Caputxeta, que sap el que "toca" en cada tram de la història.
Les il·lustracions del Mikel Mardones aporten també aquest toc d'originalitat que té la història dotant la Caputxeta d'una indumentària moderna i contemporània, com la que podria presentar qualsevol nena de bon matí un dia d'hivern arribant a l'escola. Resulta molt estimulant també descobrir "detallets" a les il·lustracions, com els animals que apareixen durant el recorregut i d'altres. Elements que enriqueixen la història i li aporten un plus d'originalitat en la mateixa línia que la narració.
Tot plegat fa d'aquest àlbum un llibre ben recomanable per a nens i nenes a partir de 6 anys que també ofereix estimulants possibilitats com a recurs didàctic a les aules.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada