diumenge, 19 de juliol del 2009

El curiós incident del gos a mitjanit




Mark Haddon
El curiós incident del gos a mitjanit
Barcelona: Ed. La Magrana, 2004 (Col·lecció Les ales esteses, 170)

El curiós incident del gos a mitjanit narra les evolucions d'en Christopher, un jove de 15 anys amb trets autistes. El llibre parteix d'una anècdota trivial: en Christopher s'inquieta per la mort violenta del gos de la veïna, i seguint els consells de la seva terapeuta inicia les investigacions corresponents per tal d'escriure un llibre on vagi narrant tot el que li succeeix. A partir d'aquí anem assistint a tot el que passa pel seu cervell, a com viu la realitat, a les seves limitacions però també als seus recursos per a sortir-se'n de situacions enrevessades.
El llibre, molt llegidor d'altra banda, ens va descobrint a partir de situacions quotidianes els trets autistes del seu protagonista i aporta un punt de vista irònic al conjunt que segurament és una de les claus del seu èxit. Malgrat el patiment que algunes de les situacions provoquen en el protagonista el relat de les mateixes arriben al lector carregades de comicitat i de moments hilarants. No crec que la intenció de l'autor sigui la d'escriure un llibre trascendent. És, per damunt de tot, un relat que enganxa el lector, original, ben narrat i amb ritme; que fa divulgació de l'autisme i no amaga el poder desestabilitzador en les relacions que pot suposar tenir una persona d'aquestes característiques a la família. Però tractat amb eficàcia i sentit de l'humor.
Un llibre que val la pena llegir, fresc i absolutament recomanable per a lectors de totes les edats a partir de 13-14 anys.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada