dilluns, 16 d’agost del 2021

Elogi del ventilador

 Quan es tracta de combatre la calor sorgeixen partidaris i detractors dels ventiladors i de l'aire condicionat. L'aire condicionat fa modern i presumeix de contundència contra la calor excessiva. Vols una temperatura determinada i la tens. I no negaré que resulta agradable venir del carrer o d'un lloc sobreescalfat i gaudir d'aquella frescor reparadora que proporciona.
Els centres comercials, les biblioteques, els transports públics, els cinemes,... poden esdevenir espais de salvaguarda que evitin veure's afectat per un cop de calor. 
Com tot, es tracta de programar aquests aparells per a que siguin font de benestar tèrmic i no una font de refredats. I quan penso en això no puc evitar que em vinguin al cap les imatges d'aquells comerços que en plena canícula mantenen les portes de l'exterior obertes amb l'aire condicionat a tota castanya en el seu interior. És un acte d'inconsciència mediambiental, de malbaratament de recursos; gairebé una provocació que hauria d'estar prohibida quan sembla que estem tan conscienciats per les conseqüències de l'escalfament del planeta i el canvi climàtic. 
Per això, entre d'altres motius, sóc partidari dels humils ventiladors, que remouen l'aire i proporcionen també una reparadora sensació de benestar quan els tens a la vora. I ho aconsegueixen sense trair la temperatura real a la qual el nostre cos tendeix a adaptar-se. No recordo haver-me refredat mai per l'aire que em feia arribar un ventilador; i no puc dir el mateix dels aires condicionats. 
Pots moure'ls de lloc sense gaire dificultat per dur-los on més els necessitis i quan comparem el consum energètic no hi ha color. Guanya el ventilador per golejada. Una hora d'un aparell d'aire condicionat equival a més de dos dies sencers de la majoria de ventiladors.
Per versatilitat, cost, varietat, consum, manteniment,... sempre els tindré al meu costat.

1 comentari:

  1. Malbaretament de l'energia i dels recursos que s'estan esgotant per satisfer el client i guanyar l'atenció perquè t'aturis, entris i compris. És el mateix que penso cada vegada que passejo pel davant de les famoses botigues de roba que tothom coneix. On és l'esforç que ha de fer tothom per la lluita contra el canvi climàtic?
    Confesso que no vaig tenir cap dubte en posar-me aire acondicionat quan fa uns quants anys vaig comprar el meu actual pis i ara me'n penedeixo. Hagués estat millor fer una petita inversió en comprar un bon ventilador i la meva economia a finals dels mesos estivals s'hagués reduït força. Per tant comparteixo definitivament el teu elogi al ventilador i potenciaria aquesta idea perquè la gent es concienciés a partir d'algun tipus de concurs. Per què no?

    ResponElimina