dimarts, 4 de gener del 2011

LIJ - El noi que dormia a la neu

Henning Mankell
El noi que dormia a la neu
Barcelona: Columna Edicions, 2007
Columna Jove, 221
248 pp.
ISBN: 978-84-664-0765-6

En Joel Gustafsson té 13 anys i viu sol amb el seu pare Samuel en un petit poble de Suècia. La mare els ha abandonat i ell ha de cuidar el seu pare, un pobre infeliç que treballa de llenyataire i amb tendència a beure per a oblidar la seva dissort.

Quan arriba l'any nou en Joel fa tres prometences:
- Arribar a fer 100 anys (ell creu que s'ha d'endurir i ser capaç per tant de suportar tant el fred com la calor).
- Veure el mar per primer cop.
- Veure una dona nua.
El noi que dormia a la neu (poètic títol que prové de l'exercici d'enduriment que en Joel prova per a poder suportar el fred) és la crònica del nen que esdevé adult, el retrat de l'adolescència, amb els seus somnis (les ganes de veure el mar i abandonar el poble, de viure noves experiències), l'atracció cap a l'altre sexe i el descobriment de l'amor (el desig de veure nua la Sonja Mattsson i de besar la Llebrer), les ganes de menjar-se el món (esdevenir un Rei del Rock, l'Elvis de les Neus),... Un procés carregat d'il·lusions , però també de moments de desorientació i de dolor; una lluita per afirmar la pròpia personalitat i trobar un lloc al món dels adults.
En Joel és pobre i té dificultats per a ser valorat pels altres, i en el seu afany per aconseguir el que vol i poder lluir-se davant els companys es veu obligat a mentir (tot el que fa per a poder estar uns moments sol amb la Sonja) i a ocultar allò que l'avergonyeix (la tendència a la beguda del seu pare). Pateix humiliacions (l'episodi amb la Llebrer quan ella el convida a casa seva per ensenyar-lo a besar és d'una crueltat esborronadora) però la seva humanitat i l'acte heroic de salvar el Simó Tempesta li tornen el reconeixement dels companys, de la mestra (la Srta Nederström), de la Sonja -la dona per la que suspira- i de tota la comunitat.
Són destacables les aportacions dels personatges secundaris de la narració, uns personatges elaborats amb aportacions molt remarcables. El Simó, per exemple, esdevé un element cabdal en l'evolució del protagonista: li proporciona la guitarra que ha de fer possible un dels seus somnis (esdevenir un Rei del rock nòrdic, a l'estil de l'Elvis Presley), li torna amb el seu salvament in extremis el reconeixement i el respecte de la gent i li obre definitivament les portes del món adult quan el fa adonar amb la seva mort que aquesta és una d'aquelles experiències doloroses que en un moment o altre hem de saber afrontar.
Un altre secundari, el Sr. Kringström, és un músic que l'ensenya a tocar la guitarra de franc a canvi de que ell li torni l'estona que li dedica traient-li la pols dels discos i netejant-li (un magnífic exemple del que tots els joves haurien d'aprendre per a valorar les coses de les que disposen).
Una novel·la magnífica, magistralment narrada i que traspua una sensibilitat i una tendresa corprenedores (la relació amb el pare té moments deliciosos, molt rics emocionalment). Molt recomanable per a lectors a partir de 14 anys.

4 comentaris:

  1. mel'acabo de comprar espero que m'agradi molt

    ResponElimina
  2. Jo també espero que t'agradi i comparteixis amb tots nosaltres les teves impressions. Bona lectura!

    ResponElimina
  3. tenc 14 añs y ma encantat el llibre

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies. Gràcies a aquest bloog, ningú de la classe fa els deures.

    ResponElimina