dilluns, 15 de febrer del 2021

LIJ - El lloc màgic, de Chris Wormell

Chris Wormell

El lloc màgic (traducció de Yannick Garcia)

Barcelona: Animallibres, 2020

Col·lecció L'Arca, 2

296 pp.

ISBN: 978-84- 17599-66-9

PVP: 13,95€

La Clementina és una nena  d'aproximadament deu anys que sempre ha viscut tancada en el pis d'uns suposats tiets en unes condicions d'esclavatge gairebé infrahumanes. Només compta amb la companyia d'un gat blanc anomenat Gilbert. El món exterior li és totalment desconegut i somia en allò que veu reflectit a través del forat de la xemeneia de la llar de foc que hi ha al soterrani on passa moltes hores tancada, el que ella anomena El lloc màgic. 

No hi ha concrecions sobre el lloc físic i el moment històric on passa la història. Podem pensar en una ciutat britànica de finals del segle XIX dominada per la grisor de la boira i el sutge de la combustió del carbó. Recorden pàgines de Dickens.

Chris Wormell (1955) ha debutat per la porta gran com a novel·lista amb aquest títol després de molts anys de treballar com a artista en el sector editorial i el món de la publicitat. I val a dir que ho ha fet amb gran encert. Les seves il·lustracions dialoguen permanentment amb el lector i formen part en perfecta sincronia del text. Esdevenen un element narratiu potent, plenes de detall i expressivitat. 

Al llarg de les seves pàgines assistim als patiments de la protagonista pel maltracte que pateix, a la seva lluita per fugir d'aquell infern. És brutal el retrat dels tiets, mesquins fins a l'esperpent. I aquí és on em recorda les pàgines menys complaents amb el món adult de Roald Dalh.

No revelaré les sorpreses finals que ens depara el relat; però sí que voldria dir que manté la tensió i l'interès del lector en tot moment. Llegir-lo i gaudir-lo ha estat una autèntica sorpresa per a mi i el fa una lectura adient per a nens i nenes a partir de 9-10 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada