dimarts, 13 d’agost del 2019

La gran revolució

Entre les diferents definicions que el diccionari de l'IEC dóna de la paraula revolució hi ha la de canvi total, radical. I si hi ha una cosa que ha irromput de manera abrupta en les nostres vides ha estat la telefonia mòbil i totes les prestacions que porta associades. 
Quan la informàtica s'ha fet de butxaca s'han transformat tot un seguit d'hàbits quotidians i s'ha anat consolidant una societat que funciona diferent a partir dels clixés que ha generat l'ús de la telefonia mòbil. Ha estat una autèntica revolució.
Sembla mentida tot el que ha aconseguit un telèfon mòbil connectat a Internet. Els temps morts han passat a la història: la sala d'espera d'un consultori mèdic o d'un hospital, els minuts que resten fins a l'inici d'una obra de teatre, un concert o una reunió, la cua davant de la caixa d'un supermercat,...; tot són moments per a obrir el mòbil i consultar si s'ha rebut un missatge, un correu o senzillament per mirar l'hora. 
L'ús del mòbil és omnipresent i invasiu. Són legió els qui van pel carrer consultant el mòbil aliens (o gairebé) a tot el que els envolta, amb les situacions de perill que això arriba a comportar. I ja no diguem res dels que veus conduint i parlant o fins i tot enviant missatges. I hem desenvolupat habilitats multitasca. He arribat a veure una persona portant un cotxet amb una criatura, un gos amb la corretja i enviant missatges amb el mòbil. 
Davant una eina tan poderosa i transformadora crec humilment que ens toca posar-hi seny i racionalitat. Perquè malgrat les moltes coses bones i pràctiques que té és força evident que l'eina també ens fa més dispersos, més receptius als estímuls visuals i menys propensos a la reflexió pausada sobre aspectes de la nostra vida. Un mòbil també permet llegir un llibre si voleu, però.... coneixeu algú que utilitzi el mòbil per a llegir llibres? 
La telefonia mòbil ha estat la gran revolució d'aquest mil·lenni. Ens ha transformat com cap ideologia de les que aspiraven a una societat justa i igualitària va aconseguir. 
Ha estat una revolució de totes totes. Esperem que la segueixin les que han de fer possible que visquem en un món més net i respectuós amb la natura i les persones de tota condició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada