diumenge, 1 de gener del 2012

LIJ - Set raons per estimar els meus pares


Jaume Cela; Jordi Vila Delclòs (il·)
Set raons per estimar els meus pares
Barcelona: Editorial Cruïlla, 2010
110 pp.
ISBN: 978-84-661-2719-6

Set raons per estimar els meus pares, novel·la que va ser guardonada amb el Premi Vaixell de Vapor 2010, és una obra que té un punt de partida força original. En Nil és un nen que casualment va néixer a la carnisseria del barri, amb l'ajut inestimable del carnisser i d'eines tan poc sofisticades com el ganivet de tallar el xai. Com a conseqüència d'aquest fet el carnisser li té una consideració especial, com si d'un fill es tractés, i cada any pel seu aniversari li fa un regal de caire pràctic que a en Nil no li fan gaire el pes. L'últim regal rebut ha estat una llibreta en la que el carnisser li ha demanat que hi escrigui les set raons per les quals estima els seus pares. I com que en Nil li ha promès que ho faria, s'hi posa.
A partir d'aquí, en forma de monòleg interior com si d'un diari personal es tractés, anem descobrint com és la vida d'en Nil i la de la seva família.
És un relat que m'ha sorprès gratament per la seva naturalitat i frescor. Destil·la l'espontaneïtat pròpia d'un nen, està impregnat d'un sentit de l'humor que el fa entranyable i no estalvia uns esquitxos d'escatologia i humor negre que mai molesten i sempre fan riure. La suma de tots aquests elements reforça la humanitat del relat, el dota de tendresa i aconsegueix mostrar amb eficàcia l'estima i l'afecte que es professen tots els membres d'aquesta família.
Té molts moments fantàstics que em semblen bons exemples d'això que us acabo de dir: dir-ne "cridar la son" d'explicar un conte a l'hora d'anar a dormir; quan el pare el va a buscar amb el cotxe d'enterramorts un dia de pluja; els concursos de pets en família;... I d'altres.
És un llibre molt rodó que es llegeix amb fruïció, amè, divertit i sobretot, humanament enriquidor. Per a nens i nenes a partir de 8 anys i per a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada