dimecres, 2 de març del 2011

El jardí dels hostes

Pilar Duocastella
El jardí dels hostes
Berga: Edicions de l'Albí, 2004
L'Albí/Narrativa, 15

ISBN: 84-86631-86-6

Avui m'agradaria comentar una autora local i un paisatge proper com el que ens presenta aquest títol. Hi ha persones com la Pilar Duocastella que, tot i no formar part dels grans circuits comercials ni dedicar-se professionalment a la literatura, tenen qualitat, escriuen bé i tenen coses interessants a dir.
El jardí dels hostes ens presenta la història de Cal Llumà, un mas centenari al voltant del qual gira tot el relat i per on es mouen una sèrie de personatges d'una gran riquesa humana. Uns personatges endurits per les circumstàncies que han hagut de viure i contra les que han hagut de lluitar, fets de tossuderia i d'orgull, obsedits per tirar endavant, però també amb febleses que els fan humans. Crec que si hi ha una raó per recomanar la lectura d'aquest llibre (i n'hi ha més d'una) i és per a descobrir la riquesa de matisos de personatges com la Joana, l'Isidre i l'Aineta. Uns personatges que traspuen en tot moment la sensibilitat i profunda humanitat que impregna tot el relat.
A la novel·la reconeixerem escenaris propers que la fan més entranyable per a tots els que ens movem per aquests indrets, però per damunt de tot es tracta d'una obra d'interès humà i literari que val la pena descobrir.


1 comentari:

  1. Avui, algú proper, m'ha comentat que ha trobat aquest enllaç. I jo he tornat a pensar allò que penso moltes vegades: Els llibres, de mica en mica, els fem entre tots. Gràcies pels comentaris

    ResponElimina