dilluns, 28 de febrer del 2011

Enginys intel·ligents governats per l'estupidesa

Visitar diàriament un hospital des de fa gairebé mig any m'ha convertit -per pura necessitat fisiològica en determinats moments del dia- en un usuari esporàdic dels lavabos d'aquesta institució sanitària. Quan hi entres perceps ràpidament una reforma recent i una aposta per la modernitat i la sostenibilitat. Que es noti que s'aposta pel disseny i l'estalvi d'energia amb la incorporació de tecnologia intel·ligent! La primera sorpresa et ve quan en plena micció -en un indret sense llum natural- quedes a les fosques i t'envaeix el desconcert. S'ha espatllat el llum? Erraré la punteria en plena acció? Podré obrir la porta si no m'hi veig? Quan comences a bellugar-te nerviós pel lloc torna a veure's la llum. Aaah! Descobreixes que l'aposta tecnològica porta incorporats sensors de moviment que tallen el llum al cap d'aproximadament 15 segons. No em considero una persona lenta, però féu la prova i digueu-me si entrar en un lavabo, passar el baldó i dur a terme els actes bàsics d'higiene personal és cosa de més o menys 15 segons. Total, que en plena feina et veus obligat a fer petits moviments per a que el sensor es torni a posar en funcionament. Divertit, oi?
I pregunto: És realment útil? Quant ha costat? Suposa algun estalvi d'energia? Quina vida tenen les bombetes amb aquest engegar-se i apagar-se constantment? Qui ho ha dissenyat també s'ho ha instal·lat al lavabo de casa seva? S'ha calculat el que costa mantenir encesa una bombeta de baix consum (de 18W, per exemple, que fa una llum més que suficient) durant tot un dia? Ho acabo de fer ara mateix: 0,43KW, que al cost actual suposa una despesa d'aproximadament 0,05€/dia. Al cap de l'any no arribaria als 20€ (suposant que estigués engegada les 24 hores del dia -cosa del tot innecessària perquè l'accés queda tancat a partir de certa hora-). Més IVA, és clar.
Cal aplicar el rigor i el sentit comú als petits detalls. Si no ho fem caurem en el ridícul i la més tronada demagògia pseudoecoverda. I és que un enginyi intel·ligent mal programat acaba sent ineficaç i estúpid.
Com? Que on és aquest indret tan original i divertit? Sí, al carrer Remei de Dalt, 1; entrant a mà dreta. De res.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada