diumenge, 18 d’abril del 2010

LIJ - El diari d'en Marcel

Gabriel Gomes; Ramon Margalef (il·lustrador)
El diari d'en Marcel
Barcelona: La Galera, SAU Editorial, 2009
Col·lecció Grumets, 196
ISBN: 978-84-246-3173-4


El diari d'en Marcel és una narració en forma de diari personal que pretén sensibilitzar sobre les persones amb discapacitat, en aquest cas concret, sobre la ceguesa.
En Marcel és un noi que, per raons laborals del pare, s'ha de traslladar a un altre poble. A l'escola on anirà coneixerà la Gemma, una noia cega, de la que descobrirà un munt de coses. De la Gemma descobrirà les seves necessitats, però també les seves possibilitats. No només les seves limitacions, sinó també les seves potencialitats. De la seva coneixença en traurà una experiència enriquidora, per a ell i per a la Gemma, que l'ajudarà a madurar i a créixer com a persona. Aquest és el missatge del llibre, un missatge que és necessari fer arribar a les persones que s'estan formant, per a superar prejudicis i créixer amb una visió positiva de la diversitat i la integració a tots nivells de les persones amb discapacitat. És necessari que vegem la persona discapacitada com una persona amb un potencial de possibilitats que cal ajudar a desenvolupar. Crec que aquest és el missatge que aquesta narració pot aportar.
Al marge d'això se li poden perdonar petites incongruències argumentals: resulta poc creïble el nivell de llenguatge de la narració (es vol fer creure que l'ha escrit un noi que està fent Primària, aplicadet, però que no destaca pel seu rendiment acadèmic) així com elements que no s'ajusten al context (com pot ser que en unes dates properes a Nadal es parli de grills, papallones i fulles de roure, quan el més probable és que els roures hagin quedat sense fulles?). Són qüestions menors però que denoten poca cura a l'hora de plantejar-se el desenvolupament de la narració. Perdonable, però, al costat dels valors i del missatge positiu que aporta.
Per a nois i noies a partir de 9-10 anys.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada