dimarts, 2 de febrer de 2010

LIJ - Jonás el pescador


Reiner Zimnik
Jonás el pescador
Sevilla: Kalandraka Ediciones Andalucía, 2004
Col·lecció Tiramillas, 1
ISBN: 84.933755.1.9

Kalandraka ha anat editant i recuperant obres de l'escriptor i il·lustrador alemany Reiner Zimnik (1930). Jonás el pescador correspon a un títol editat originalment el 1954. Sorprèn per un estil personalíssim, amb unes il·lustacions a una tinta de traços molt fins que apareixen sorprenentment com petits apunts per qualsevol espai de la narració, estilitzades i esquemàtiques, fetes amb plumilla, talment com avui serien amb un punta fina.
En ell trobem la fantasiosa història de Jonàs, un pescador de la riba del Sena que només pesca peixos petits. Ell desitja poder pescar peixos grossos i un dia el seu desig, màgicament, es fa realitat. A partir d'aquí es dedica a voltar per tot el món compartint amb tothom que troba el seu secret de com aconseguir peixos grossos. Coneix la fama i la popularitat, però també els límits que com a persones tenim i al final sentirà la necessitat de tornar humilment als seus orígens.
La narració manté vigents determinats valors: el fet de compartir amb els altres allò que t'ha fet triomfar. L'èxit no l'allunya del món, el porta justament a ell; no el distancia, l'apropa. D'altra banda, l'acceptació dels límits que tenim com a persones. Quan el fan rei dels pescadors intenta pescar el rei dels peixos, però no ho aconsegueix i acaba posant en perill la seva vida. És bo ser conscients que no ho podem aconseguir tot, que hi ha coses que no estan al nostre abast.
El que acabo de dir el manté vigent, però els canvis que ha experimentat el món els darrers anys (la facilitat de viatjar i conèixer el que hi ha pertot arreu) han fet envellir la percepció que transmet el llibre de les diferents cultures del món, amanida amb tot de tòpics força caducats.
Cal agrair, però, la recuperació d'aquest títol, de lectura suggerent i atractiva, que pot resultar indicat per a nens i nenes a partir de 9-10 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada