divendres, 21 d’agost del 2009

La lectura i la vida


Emili Teixidor
La lectura i la vida
189pp.
Barcelona: Columna Edicions, S.A., 2007
ISBN: 978-84-664-0805-9

Emili Teixidor ha recollit en aquest volum les seves idees, fruit de lectures i reflexions, sobre l'hàbit lector. L'Emili estima la lectura, valora la seva importància en la formació i la qualitat de vida i voldria com a lector i pedagog que tots els nens i nenes del país compartissin la seva mateixa passió.

A partir d'aquí elabora un recull de cites, reflexions i orientacions adreçades a pares i educadors que puguin afavorir el desenvolupament d'aquest hàbit.
Qui l'ha escoltat en xerrades i conferències sobre el tema reconeixerà fàcilment les seves idees sobre la lectura. L'autor defensa que estem fets de paraules i que necessitem d'elles per a expressar-nos i mostrar la nostra humanitat. La literatura és una gran escola de la vida on podem veure reflectida qualsevol experiència vital. A través de la literatura podem aprendre molt de tot allò que podem arribar a experimentar com a persones.
Però alhora que l'Emili Teixidor reivindica la literatura com a escola de vida també reivindica l'exigència i l'esforç que cal fer per accedir als grans textos. 

L'autor és conscient que hi ha diferents graus de lectura des que un infant comença a remenar llibres. I que hi ha un nivell que podríem identificar com de “lector juvenil” que seria un nivell de lectures planes, sense dificultat, per a passar l'estona. Molt lector adult s'ha quedat aquí i pot ser gratificant, però caldria aspirar a més per tal de poder gaudir de tot el patrimoni cultural que hi ha dipositat en la literatura. 
El llibre, però, no queda aquí. Es parla també de l'educació, de l'escola, dels agents educatius i fins i tot es fa un recull de les dificultats d'aprenentatge relacionades amb la lectura i l'escriptura. Queda clar que educa la societat i que cal estar amatent a tot el que pot influir en l'educació de nens i joves.
Un llibre ple d'idees i suggeriments que estimula molt la reflexió sobre el fet lector i el paper que ha de tenir la lectura i la literatura a la vida.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada