dimecres, 12 d’agost del 2009

El professor

Frank McCourt
El professor
319 pp.
Alzira: Eds. Bromera, 2006 (Col·lecció L'Eclèctica, 125)
ISBN: 84-9824-086-7

El recent traspàs de Frank McCourt el passat 19 de juliol ha posat novament d'actualitat el llegat literari, tardà però brillant, d'aquest novaiorquès de pares irlandesos. Ens ha deixat tres obres: Les cendres d'Àngela, I tant i El professor; que parlen d'ell, de la seva dura infantesa plena de privacions i de la seva feina de professor a diferents instituts. En alguna ocasió va dir que escrivia per a estalviar-se les visites al psiquiatre. McCourt ens parlava de la seva vida, de la realitat que va conèixer, potser amb una finalitat terapeútica, però amb qualitat literària. Tot i que tard, va poder gaudir del reconeixement popular i l'èxit.
A El professor aplega un recull d'anècdotes al llarg de més de trenta anys de professió on hi veiem reflectit el dia a dia d'un professor d'institut. Ens separen molts anys i la distància del lloc, però el llibre és ple d'escenaris comuns i sensacions de les que cap docent resta aliè: la necessitat de captar l'atenció dels alumnes i motivar-los, de connectar amb ells, de fer valer l'autoritat, els dubtes que sorgeixen sobre la teva feina, l'art d'improvisar i arriscar-se, la recerca constant del que funciona amb un grup d'alumnes, el domini de les situacions que es donen en una aula,... Podríem seguir. És un llibre que resulta proper al que ens dediquem a la docència, fet amb una certa complicitat i que té molt d'homenatge a la professió.
Hi descobrim que amb la pràctica docent evolucionem com a mestres però sobretot com a persones. Que l'ensenyament té molt de repte i recerca constant. És una activitat que et posa a prova dia rere dia i el contacte amb els alumnes et proporciona una vivència de la que t'enriqueixes professional i humanament.
En Frank McCourt aconsegueix una narració planera i emotiva que connecta fàcilment amb el lector i que resulta altament recomanable per a docents de tota mena i per a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada