dissabte, 16 de juny del 2018

Combat de nit, de Josep Ma Espinàs

Josep Maria Espinàs
Combat de nit
Barcelona: Editorial La Campana, 2018
240 pp.
ISBN 978-84-16863-33-4
PVP: 15,00€

Josep Ma Espinàs és un escriptor d'ofici capaç de convertir en material literari qualsevol vivència quotidiana. I de fer-ho amb claredat i un llenguatge planer que connecta fàcilment amb els lectors. La senzillesa d'estil no el fa menys punyent ni agut en les seves observacions. L'he seguit durant anys a través dels seus articles a la premsa i admiro el seu compromís cívic i la coherència mantinguda al llarg dels anys sota el seu posat tímid i discret. Celebro que segueixi amb nosaltres amb els seus 91 anys i que any rere any ens hagi regalat les seves obres. Porta més de seixanta anys tenint una presència continuada per la Diada de Sant Jordi i enguany, en lloc de novetat, ens hem trobat amb la reedició de la seva novel·la Combat de nit, publicada inicialment el 1959. Reedició que per a mi és novetat, car ni la coneixia ni en tenia referències. 
Combat de nit novel·la el viatge d'anada i tornada de dos xofers de camió a finals de la dècada dels cinquanta entre Barcelona i Valladolid. Es mou entre la novel·la i el reportatge i reflecteix les seves rutines i el seu dia a dia per a impactar-nos amb el retrat que fa de les seves angoixes existencials, dels seus patiments i de les seves insatisfaccions. Només mostrant aquestes rutines perceps els perills que acompanyen el seu treball, la solitud amb que fan la seva tasca, l'allunyament de la família,...
I per reforçar aquesta idea de perill, patiment i angoixa pel que fa a la condició de camioner Espinàs intercala els documents de la instrucció d'un judici on s'acusa el protagonista del relat d'homicidi imprudent per un accident on de resultes de la topada va morir el conductor de l'altre camió. 
El relat transcorre per carreteres estretes, revolts perillosos, càrregues que cal subjectar bé sota una lona, fondes i bars de carretera, converses breus i més aviat insubstancials,.... I la sensació d'una vida amb uns riscos (el combat que mantens de nit contra la son per arribar a lloc) que corres cercant una millora de les condicions de vida dels teus i de tu mateix, però on perceps també que hi estàs deixant la salut i que qualsevol dia pots ser víctima d'una tragèdia que faci que totes les teves expectatives se'n vagin en orris. 
Hi ha una distància entre la sofisticació tecnològica dels camions actuals i les condicions de les carreteres i vies ràpides d'ara amb el que hi havia seixanta anys enrere, però el rerefons existencial de les persones és el mateix. 
És una novel·la que beu de la realitat (d'allò que es va denominar realisme social), de la que avui se'n podria fer perfectament un reportatge, però que malgrat la distància en el temps resulta plenament vigent per analitzar i comprendre els sentiments dels protagonistes. 
Llegint-la he pensat que si un escriptor o periodista avui volgués parlar del mateix que l'Espinàs segurament posaria unes càmeres dins el camió o enganxades a algú i faria un muntatge per a fer-ne un Sense ficció o un 60 minuts. Però el que té de bo la literatura és que permet sublimar la realitat i obsequiar-nos amb un final com el de Combat de nit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada