divendres, 9 de novembre del 2012

La mort del lector

Philip Roth
Imatge obtinguda de la xarxa
Mai com ara hi ha hagut tantes facilitats per accedir a la lectura. S'ha reduït dràsticament la taxa d'analfabetisme, es compta amb una bona xarxa de biblioteques públiques, cada any s'editen milers i milers de títols. Hi ha un munt de llibres al nostre abast, de les més variades temàtiques. És més fàcil que mai poder remenar i trobar allò que puguem necessitar o que ens vingui de gust llegir. I per no caldre, ja no ens cal ni tan sols el paper. Podem llegir en els més variats formats i la digitalització està obrint unes possibilitats extraordinàries, multiplicant l'atractiu de la lectura.
Gairebé s'ha assolit la democratització plena de l'accés. S'estan trencant moltes barreres. Però,... amb aquest panorama tan abundós que faria somiar i estar en un núvol qualsevol persona que estimés la lectura, s'està llegint més?
Més aviat sembla el contrari.
Philip Roth reflexionava sobre el tema i plantejava qüestions sobre les que val la pena pensar. Li preguntaven:
- “Vaticina vostè la mort de la novel·la?”
- “No –va contestar–, mentre hi hagi novel·listes sempre hi haurà novel·les. El que vaticino és una cosa molt diferent: la mort del lector. Des que va arrencar la cultura visual, amb el cinema i la televisió, les pantalles es van multiplicant. I cal reconèixer-ho: la pantalla és més estimulant que el llibre. El llibre exigeix concentració, paciència, temps, activitat mental”. 

Seria ben trist que quan hi ha més llibres que mai anessin desapareixent els lectors. Que es perdés l'atractiu de començar un llibre i avançar per les seves pàgines (ni que siguin digitals). Perquè no hi ha temps, per estar massa ocupats, per no poder fer que la lectura entri a formar part de les nostres prioritats, perquè no li podem dedicar l'esforç que requereix, per... 
No vull fer un escrit pessimista perquè no en sóc. Crec que la lectura no morirà perquè sempre hi haurà bons lectors que en gaudiran de valent i sabran transmetre la seva passió als altres. Potser n'hi haurà menys, però segurament seran millors. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada