dimecres, 24 d’octubre del 2012

Sic transit Glòria Swanson

Emili Teixidor
Sic transit Glòria Swanson
Barcelona: Edicions 62, 1988
165 pp.
Col·lecció El Cangur, 111
ISBN: 84-297-2818-X

Sic transit Glòria Swanson és un recull de narracions sobre l'ambient que es respirava i les situacions que es vivien a la postguerra en un poble d'Osona (se suposa que Roda de Ter). Les situacions que s'hi presenten són perfectament extrapolables a qualsevol altre indret d'aquest país. 
Un aspecte que destacaria és que el que s'hi explica m'és proper, gairebé familiar. De molt semblants n'he escoltades en boca dels meus pares o dels meus avis. Són retalls d'història viva, de la que afectava persones comuns. 
La Guerra Civil va deixar una profunda petjada a tots els nivells de la societat; res en va restar aliè. Va destruir afectes i famílies, va engendrar odis i incomprensions, va imposar per la força nous valors, va treure autenticitat a les més variades manifestacions de la vida. Uns pocs hi van guanyar, però gairebé tothom hi va perdre. Un nou paisatge de misèria moral i material es va dibuixar. És l'empremta que va deixar la victòria del feixisme a la Guerra Civil. 
I és tot aquest paisatge el que s'hi va recreant a base de pinzellades, talment com en un retrat impressionista. I ens va colpint, perquè tot el drama que això va representar ens és presentat amb naturalitat però també en tota la seva nuesa. 
Un altre aspecte que jo destacaria del llibre és l'ús i el domini del llenguatge que demostra el seu autor. L'Emili aconsegueix descriure ambients i personatges populars, donant sensació de proximitat i d'estil "popular", però ho fa emprant amb propietat termes d'un català culte, i demostrant així el seu gran domini de l'idioma. 
Llibre excel·lentment escrit, de maduresa, que prestigia una llengua i una literatura. 
És el que ens queda, la seva obra i el record entranyable de la seva exuberant personalitat que sempre enyorarem.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada