diumenge, 15 d’abril del 2012

Reials aficions

La Casa Reial ha iniciat una espiral de desprestigi que sembla no tenir aturador. El cúmul de despropòsits i incoherències que protagonitzen darrerament només redunden en el desprestigi de la institució que representen, una indiferència creixent cap a ella i la indignació de la gent que fa mans i mànigues per a tirar endavant en la situació de recessió que vivim. El que abans semblava un sacrilegi (les paròdies del Rei  i dels membres de la seva família) ha acabat sent natural. És com si haguessin acabat formant part de la seva pròpia paròdia. 
Escàndols que estan en ple procés judicial (com els que afecten al gendre), situacions que els situen clarament fora de la llei (com la manipulació d'armes de foc per part de menors de 14 anys), manca de sensibilitat respecte la situació de privacions per la que passa molta gent, i incoherències com ser president d'una institució (ADENA - Asociación para la Defensa de la Naturaleza) que promou, entre d'altres, la protecció d'amfibis, el voluntariat ambiental, la lluita contra el tràfec d'espècies i les campanyes per a la creació i la defensa d'espais protegits. 
Sí, el Rei d'Espanya és alhora el President d'honor d'aquesta associació, propietari del rifle més car del món i caçador d'elefants, búfals i altres espècies de caça major. Amb la que està caient és indignant veure en que inverteix el lleure (i amb quins costos) el nostre monarca.
És per fer-s'ho mirar. La seva actuació ho és tot menys exemplar. I si alguna cosa han de mostrar per justificar el que els hi donem és credibilitat. Han de predicar amb l'exemple si volen mantenir el prestigi que encara hi ha qui els atorga davant la societat i el país que representen. El lloc se l'haurien de guanyar cada dia amb la seva actuació. 
Aquesta hauria de ser la seva feina, ser una institució que representi amb dignitat un país, ser un dels seus símbols. I no estan fent bé la seva feina. S'hauria d'actuar amb ells com amb qualsevol treballador a sou dels impostos que paguen els ciutadans. O es compleix bé o se'l fa fora. 
Dit això, prefereixo un elefant viu que mort pels trets disparats pel gallet del rifle d'un monarca o de qualsevol altre. Amb els meus diners, no.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada