Michael Ende; Alberto Pieruz (il·lustrador)
La tortuga Tranquil·la i altres contes
Barcelona: Animallibres, 2014
Col·lecció La formiga groga, 53
104 pp.
ISBN: 978-84-15975-11-3
PVP: 8,50€
La tortuga Tranquil·la i altres contes aplega tres contes de Michael Ende (Tranquil·la Trescamón, la tortuga constant; Filemó Benfolgat i Norbert Caparrut o el rinoceront despullat) protagonitzats per animals que funcionen com a faules o fins i tot com a contes filosòfics. De tots se'n desprèn alguna lliçó.
A Tranquil·la Trescamón, la tortuga constant es dibuixa el triomf de la perseverança. Com passet a passet, amb constància, s'aconsegueixen les coses que hom es proposa.
A Filemó Benfolgat trobem una història protagonitzada per un elefant filòsof que quan pensa en les coses importants li vénen al cap paraules com lluna o flor. I és que l'important no és voler imposar-se als altres (com volen les mosques d'aquest conte) sinó servir-los. Perquè el que roman són les coses que formen part inalterable de la vida, com la lluna sobre la que reflexionava l'elefant.
I finalment trobem Norbert Caparrut o el rinoceront despullat; un conte complex que ens mena a pensar en paraules com tirania o vanitat. I és que en Norbert és un rinoceront que desconfia de tothom i atemoreix els altres animals amb les seves reaccions. Tots n'acaben fugint fins que acaba derrotat per la seva pròpia vanitat.
Tres contes, profunds i suggeridors, del gran talent d'un escriptor ja clàssic com Michael Ende (1929-1995).
A partir de 8-9 anys.
Jakob M. Leonhardt; Fréderic Bertrand (il·lustrador)
Fèlix, ets un desastre!
Barcelona: Animallibres, 2014
Col·lecció Fèlix, 1
160 pp.
ISBN: 978-84-15975-20-5
PVP: 10,95€
Fèlix, ets un desastre! és un relat humorístic, sarcàstic, un punt corrosiu, que gira al voltant de l'acceptació d'un mateix.
En Fèlix no és precisament un alumne modèlic. Té un aspecte descuidat i no li és fàcil fer amics ni relacionar-se amb les noies que li agraden. Per cridar l'atenció s'apunta a la bretolada i quan arriba una nova i atractiva companya a classe farà tots els possibles per impressionar-la i fer-se-la seva.
M'han interessat les reflexions que apunta el llibre més enllà de la ironia mordaç que destil·la en tot moment. I és que hem d'aprendre a valorar-nos per les nostres qualitats sense trair les nostres essències, ni hem de deixar de ser el que som. Perquè al final el que queda són els veritables amics, aquells que ens valoren pel que realment som.
Mereixen comentari apart les il·lustracions que acompanyen el relat que, en un estil proper al còmic, aporten un contrapunt humorístic que reforcen i complementen el que ens aporta el relat.
Crec que és una bona lectura per a nois i noies d'institut a partir d'11-12 anys.
Sortia d'una coneguda llibreria en una freda tarda d'hivern quan em vaig trobar aquestes pintures en una paret propera. M'agrada quan la pintura al carrer, malgrat l'anonimat de l'artista, serveix per recuperar la imatge d'espais urbans, embellir o transmetre missatges positius tot estimulant el civisme.
Un treball així mereix ser respectat i allunya, però no esvaeix, el risc d'un graffiti agressiu amb esperit destructor que només degrada i enlletgeix.
Celebro que fos una de les imatges amb les que vaig tancar el 2014 i espero que em segueixi acompanyant durant el 2015.
Salut i lectura!