diumenge, 19 de gener del 2014

Lectura i empatia

L'Emili Teixidor repetia reiteradament a les seves xerrades que llegir literatura era cabdal per a educar les emocions. Reivindicava la lectura com a escola de vida, com una activitat que enriqueix la nostra humanitat.
El que ell afirmava ara ho confirma un estudi de la The New School for Social Research de Nova York, que publica la revista Science i que ha estat ressenyat en un interessant article de David Bueno al diari Ara. Sembla que la causa d'aquest benefici es troba en la necessitat que tenim quan llegim d'imaginar personatges, ambients; d'interpretar els matisos de les construccions sintàctiques més complexes, els significats que introdueixen les paraules. Les conclusions de l'estudi és que "la lectura de bones obres literàries de ficció incrementa la capacitat que tenim de captar els estats mentals dels altres", és a dir, l'empatia. Tanmateix l'estudi conclou -a partir d'uns tests que es van passar- que la millora és puntual. I aquí ve la importància de la segona conclusió: la conveniència de mantenir amb regularitat uns hàbits lectors que permetin consolidar amb el temps aquesta millora que l'estudi apunta.
Potser l'estudi no és especialment novedós en les seves conclusions. Els apòstols de la lectura ja fa temps que estan convençuts de les seves conclusions, però està bé que un estudi quantifiqui millores i certifiqui el que ja es creia.

Elegia

En el meu jardí secret
es marceix el desig,
mentre s'il·luminen vells somnis,
fets de paraules,
que m'acompanyen dia i nit. 

divendres, 17 de gener del 2014

El que el temps no aconsegueix esborrar

Potser les millors imatges són aquelles que romanen inesborrables dins nostre, moments únics plens d'emoció dels que no hi ha fotografia ni testimoni, però que deixen una empremta que el pas del temps no aconsegueix esborrar. Moments que marquen la vida perquè han vingut per quedar-se, indestriablement units a la memòria dels nostres records.

dijous, 16 de gener del 2014

La lectura en imatges - XII

Els llibres tenen un atractiu que no coneix el límit de l'edat ni de la condició; n'hi ha de tota mena i per a tothom. Són objectes virtuosos capaços de satisfer la nostra curiositat, omplir-nos de coneixements, atreure'ns per una imatge o fascinar-nos per l'atractiu d'una història hàbilment narrada o la bellesa de la paraula expressada. 



dimarts, 7 de gener del 2014

Bones raons per seguir escrivint.

Escriure és una de les maneres que tenim de viure. Escrivim perquè creiem que tenim coses a dir, per a sentir-nos vius, per a deixar testimoni de nosaltres mateixos, per a entendre millor la vida. 
De motius n'hi pot haver molts i no cal que siguin transcendents, potser n'hi ha prou amb que ens faci sentir millor. Però ara que tenim un nou any per endavant tinc el desig íntim de seguir tenint coses a dir i ganes de trobar paraules per a expressar-les. D'altres també s'ho han plantejat. Heus aquí el seu testimoni:

"La literatura és la lluita contra el temps. Mentre escrivim tenim la sensació que encara no morirem.
Quan deixem de fer-ho, no sabem ni tan sols si existim”.


Carme Riera (1948)



"Escrivim per escapar de la mort, però també per alliberar les paraules de la presó, de totes les presons." 

Montserrat Roig (1946-1991) 



"L'oblit és un oceà inabastable sobre el qual navega un sol vaixell, que és la memòria." 

Amélie Nothomb (1967)



diumenge, 5 de gener del 2014

Nit de Reis... Un somni

Podria formar part de la sèrie de Punts de llibre per a lectures inoblidables, però en aquesta nit tan especial i plena de màgia m'agradaria compartir-lo amb tots aquells que comparteixen un mateix somni de llibertat. 



dissabte, 4 de gener del 2014

Per sempre més esclaus de les imatges

Sempre s'ha dit que una imatge val més que mil paraules. I també és ben cert que el món editorial cada vegada ha d'esmolar més l'enginy per a col·locar els seus productes. De tot plegat n'ha sortit la darrera moda en promoció de llibres. Es tracta del book tràiler. Una mena de clip publicitari que intenta seduir un possible lector cap el llibre que es vol promocionar. Entenc que només es tracta d'una eina publicitària, i que si serveix per guanyar lectors i estimular les vendes de llibres caldria donar-la per bona. Però també he de reconèixer certa incomoditat amb l'eina, perquè si una cosa té el llibre és que estimula la imaginació. Quan llegeixo, m'agrada poder imaginar-me un personatge, un ambient,... i no sentir-me condicionat per les imatges que m'hagin mostrat abans de llegir-lo.
El cinema són imatges i el tràiler, si està ben fet, sedueix amb el seu muntatge i fa atractiu el visionat de la pel·lícula promocionada. Tràiler I pel·lícula comparteixen un mateix llenguatge, que són les imatges. Però quan parlem de book tràiler utilitzem imatges cinematogràfiques per promocionar paraules, i no deixa de ser una certa intromissió.
D'altra banda es tracta d'una eina que representa el triomf de les xarxes socials a les nostres vides. Compartir amics i interessos és la via més eficaç per promocionar un contingut, el que sigui, i les noves eines ho afavoreixen amb èxit. 

Aquí en teniu un exemple:

dimecres, 1 de gener del 2014

El futur sempre es vesteix d'esperança

Quan enceto un nou any no sóc de fer-me gaires propòsits ni de formular grans desitjos, més enllà de gaudir de salut per a mi i les persones que em són més properes. Potser els anys m'han fet escèptic, o un xic més mandrós. Rebaixar les expectatives afebleix la frustració. No és que em manqui ambició, ni esperança; però l'experiència de la vida em porta a desitjar menys i gaudir més. 
Perquè la felicitat no prové de grans possessions, sinó de gaudir de moments i petites coses. 
Tinc els meus somnis com tothom, és clar, en forma de llibertat, justícia, convivència, harmonia social i futur personal. Somnis que voldria compartir tot desitjant-vos... 
Bon Any!