dijous, 18 d’agost del 2011

Opinar, reflexionar,....

Imatge obtinguda de la xarxa
Des de fa temps tinc la sensació que com a societat prioritzem en excés l'opinió per damunt de la reflexió. L'opinió és més llaminera, resulta més atractiva, permet elaborar fàcilment estadístiques i gràfiques vistoses, dóna peu a titulars d'impacte i té més força informativa. Donem per suposat que l'opinió és fruit d'un procés previ de reflexió i posicionament personal, i no sempre és així ni de bon tros. Moltes opinions que la gent expressa en públic arran, per exemple, d'una enquesta sobre un tema d'actualitat, són poc més que un exabrupte, una reacció primària poc mesurada, fruit més d'un impuls reactiu que d'un procés de reflexió mesurat i serè. I per a opinar bé la gent necessita eines. Necessita tenir informació, elements d'anàlisi, valors i punts de vista personals que li permetin fer una valoració i posicionar-se. I tot això no és tan fàcil ni s'improvisa d'un dia per l'altre. És fruit d'un procés. L'enquesta d'actualitat pot servir per a copsar un estat d'opinió, per a saber més o menys com la gent veu un tema, però no li hem de donar més valor que això, car no sempre la gent a qui demanem la seva opinió té una opinió formada sobre un tema ni s'ha parat a reflexionar sobre allò que li estan demanant. 
Resulta curiós escoltar com algú que participa de recomanacions de llibres o pel·lícules parla d'ells. És freqüent escoltar arguments com ara "està molt bé", "em va agradar molt", "m'ho vaig passar molt bé",... I és difícil trobar argumentacions personals que vagin gaire més enllà. Evidentment ningú està obligat a fer una ressenya pròpia d'un mitjà escrit, però sí que trobes a faltar capacitat d'argumentació i una tendència general cap a la banalització i els llocs comuns. 
Què es pot fer? No crec que hi hagi solucions fàcils que depenguin d'un únic factor. Crec que des de l'escola es poden treballar els processos de reflexió i la capacitat d'argumentar, però des dels mitjans de comunicació també s'han de donar bons models a partir de programes de debat i tertúlies que potenciïn tot això que hem dit. Cal fugir de l'insult i l'exabrupte i no buscar el titular a qualsevol preu. Cal aportar bona selecció de temes, rigor en el seu tractament i buscar persones amb capacitat de comunicar i que sàpiguin argumentar de forma constructiva. El que deia, és una suma de factors. I no estaria de més una certa contenció a l'hora de proposar enquestes d'opinió i fugir de la immediatesa que sovint es busca. Cal potser deixar un temps prudencial per a que la gent faci arribar el seu punt de vista o bé tingui el temps suficient de fer la reflexió i posicionar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada