diumenge, 22 de juliol del 2012

Lectura i estil de vida

Raconet lector d'estiu,
amb la primera llum del dia
La lectura necessita d'unes condicions, no tan sols intel·lectuals, sinó també físiques. Per a consolidar-nos com a lectors no tan sols necessitem saber-ne, haver-ne après els mecanismes, sinó també d'un estil de vida que en permeti l'encaix. 
La lectura requereix temps i un bon nivell de concentració que permetin reflexionar i aprofundir sobre el que pot aportar una lectura. 
Ara comprovo que moltes vegades hem convertit la lectura en una escanejada ràpida sobre el text, en una llambregada superficial que no ens prengui gaires minuts. La bona lectura és difícilment compatible amb un estil de vida apresurat carregat de cibercomunicació per diferents mitjans, que veu l'extensió d'un text com una nosa. El tuit exemplifica al que estem reduint la lectura a les nostres vides. Costa anar més enllà d'una frase impactant i d'extensió limitada. Darrerament observo amb estupefacció com en una reunió on s'està parlant de coses, cada vegada més gent té el seu iPhone engegat al costat i "aprofita" per a consultar i enviar tota mena de missatges i informacions. És la connexió permanent, addictiva, envaint tota mena d'espais i moments (també observo que l'eina, cada cop més, acompanya la ingesta d'aliments a l'hora dels àpats). 
Trobo que tot això és molt limitador. Poder esdevenir lector exigeix establir prioritats i limitar el temps que pots dedicar a determinats mitjans de comunicació. La tecnologia ha creat eines atractives de gran eficàcia. Tenim a l'abast mitjans per a comunicar molt i depressa. És un gran què, però l'hem de saber acotar per a que no esdevingui invasiva ni limitadora de la llibertat individual. 
Com deia al principi, la lectura requereix d'unes condicions físiques, lligades a l'arquitectura i l'organització dels espais. Hem de tenir el nostre (un o més d'un) raconet lector, on poder seure amb una certa comoditat i endinsar-nos en la lectura; cuidant detalls com la il·luminació, l'ambientació o el nivell sonor. Llegir ha de ser una activitat estimulant per a l'intel·lecte, però també enriquidora per als sentits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada