dimecres, 29 de juny del 2011

LIJ - Una noia N.O.R.M.A.L. s'ofereix de cangur

Anna Manso; Juliet Pomés Leiz (il·lustradora)
Una noia N.O.R.M.A.L. s'ofereix de cangur
Barcelona: Editorial Cruïlla, 2011
110 pp.
ISBN: 978-84-661-2811-7


Una noia N.O.R.M.A.L. s'ofereix de cangur ens parla amb humor de l'adolescència i ho fa amb tot d'ingredients que donen força joc: somnis d'adolescent, enamoraments, confidències d'amigues, la primera feina, la família, les rivalitats amb els germans,...
La narració és àgil i a estones té un ritme trepidant, cosa que la fa llegidora i de gran amenitat.
La Ru té tretze anys, va a l'institut, és filla de treballadors, viu en un bloc de pisos d'un barri obrer, té dos germans més grans i somia anar a Estats Units per a poder muntar cavalls. Necessita diners, vol ser gran i es busca feina de cangur.
Explicar tot això amb seriositat seria de dubtós interès i l'element amb el que juga l'autora és l'humor, buscant donar un to desenfadat i frenètic a tot el que s'hi explica. I això és el que s'aplica per a retratar la mare, la relació amb les nenes a les que fa de cangur (unes nenes que són la mateixa imatge de la maldat i la impertinència) o la relació amb els germans.
Crec que es busca més trobar elements d'identificació amb un lector adolescent i l'amenitat, que no pas la versemblança. I pots passar una bona estona si prescindeixes de segons quins detalls i et deixes dur per l'amenitat i l'humor del relat.
Al final, resultarà que la Ru és una noia "normal" (Nerviosa, Orgullosa, Rabiosa, Manaire, Atrevida i Llesta), creixerà com a persona i haurà trobat elements per a completar una descripció d'ella mateixa que li han encarregat a l'institut. 
Una interessant narració per a nois i noies a partir d'11-12 anys.



1 comentari: