dimarts, 24 de gener del 2012

LIJ - Kafka i la nina que se'n va anar de viatge

Jordi Sierra i Fabra
Kafka i la nina que se'n va anar de viatge
Barcelona: Editorial Empúries, 2009
152 pp.
ISBN:  978-84-9787-296-6



A Kafka i la nina que se'n va anar de viatge Jordi Sierra recrea una anècdota de Franz Kafka a l'últim any de la seva vida, documentada per la seva companya Dora Dymant. Ens trobem amb un Kafka resident a Berlín i jubilat prematurament per la tuberculosi que patia. Un dia, mentre passejava per un parc, escolta el plor desconsolat d'una nena que ha perdut la seva nina. Ell, que no havia tingut cap fill i era desconeixedor de la psicologia infantil, reacciona davant aquell dolor i diu a la nena que la seva nina no s'ha perdut sinó que ha marxat de viatge. A partir d'aquí, Kafka entra de ple en aquesta juguesca, li diu a la nena (Elsi) que és carter de nines i que li anirà portant diàriament les cartes que aquesta nina viatgera (Brígida) li faci arribar. En aquestes cartes, que li descriuen les meravelles de ciutats llunyanes, Kafka hi aboca tota la seva tendresa i transmet a la nena un món ric de sentiments on intenta fer-li entendre el que implica fer-se gran; alhora que es va desenvolupant entre ells una relació d'amistat i complicitat molt entranyable.
Aquesta necessitat d'escriure una carta cada dia i mantenir la juguesca inicial va fent que Kafka vagi traient el millor de si mateix quan ja percep que el seu final està proper. 

Una magnífica narració, tendra i poètica, que ens mostra com som capaços de commoure'ns pel plor d'un infant i donar el millor de nosaltres mateixos per a la seva felicitat. 
Una narració molt recomanable per a nens i nenes a partir de 9 anys i per a tothom.



3 comentaris:

  1. ja va bé de recordar Kafka, t'esperem en el nostre blog i a veure si ens deixes un comentari per fer caliu, gràcies.

    ResponElimina
  2. a mi m'agradaria saber on viatja

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs llegeix-te el llibre. I pensa que podem arribar molt lluny amb la nostra imaginació.

      Elimina