dilluns, 2 d’abril del 2012

Diari d'un forense

Clàudia Pujol
Diari d'un forense (Anatomia de 10 crims reals)
Barcelona: Edicions 62, S.A., 2009
180 pp.
Col·lecció la butxaca
ISBN: 978-84-9930-021-4


M'agraden les sèries i les pel·lícules policíaques, potser perquè mostren els aspectes més foscos de la nostra societat i posen l'enginy al servei de la justícia per a desentranyar tota mena de crims i delictes. 
Diari d'un forense ens presenta en clau catalana el món que ens mostra una sèrie com CSI. En Narcís Bardalet és un metge forense que ha exercit a les comarques gironines durant molts anys. A partir dels casos que més l'han impactat, i amb la col·laboració de la periodista Claúdia Pujol, ens arriba aquest Diari d'un forense, que amb estil periodístic, talment com una crònica de successos, es llegeix amb avidesa i fruïció.
Els crims que es cometen en una societat ens parlen de com és i dels seus mals i posen una mica de llum en la seva magna complexitat, que sovint es mou soterrada i esdevé opaca als ulls de la gran majoria.
Per les pàgines del llibre veiem desfilar crims passionals, rivalitats, gelosies, pederàsties, malalties degeneratives, suïcidis, segrests,... i alguna que altra curiositat forense. 
Totes les històries segueixen un esquema similar: primer ens trobem una recreació del crim des del punt de vista de la víctima, després la intervenció del forense, la investigació criminal amb la intervenció dels cossos i forces de seguretat i finalment la resolució del cas. Són històries impactants, de les que no deixen indiferent per més que resultin més o menys familiars; i permeten veure també com ha anat evolucionant el treball del món forense amb el pas dels anys, tant a nivell de condicions de treball, com de mitjans tecnològics. Estan protagonitzades pels cadàvers de morts en condicions traumàtiques i passen a la taula de dissecció entre ossos, vísceres, larves i proves diverses. 
Ens acosta un món desconegut, però real, que fa una feina determinant en la resolució de casos on hi ha la mort d'algú i que ens és presentat amb persones de carn i ossos que viuen aquestes situacions professionalment. I això les allunya de l'esperit de superherois dels protagonistes de les sèries televisives.
Un llibre que pot valorar-se com a curiositat, però que resulta amè, entretingut i d'allò més llegidor.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada