dimarts, 2 de juliol del 2013

Contra el memoricidi


Ismael Diadié Haidara ha estat a Barcelona per a defensar la memòria, les biblioteques i demanar que el memoricidi, la crema de llibres, que han practicat fanàtics i salvapàtries diversos al llarg de la història, sigui considerat un crim contra la humanitat. 
L'Ismael és el responsable del Fons Kati, una biblioteca amb 12.000 manuscrits a Tombouctou (Mali), alguns del segle XII, que la seva família ha preservat durant més de cinc segles contra invasions i afanys destructors diversos.
M'ha impressionat la lucidesa i profunditat de les seves afirmacions en un correctíssim castellà.
Té tota la raó del món quan afirma que a les biblioteques s'hi amaga la memòria col·lectiva d'una societat i també les raons dels que pensen diferent de tu. Que destruir-les és destruir el que som i també una part de la veritat.
Deia el novel·lista anglès Julian Barnes que "La memòria és identitat. Ets el que has fet; el que has fet és en la teva memòria; el que recordes defineix qui ets; ...."
En definitiva, ets el que recordes i saps mantenir viu. I les biblioteques són això, la memòria del que som. I tenim el deure de preservar-les i llegar-les a les següents generacions. 

No us perdeu la breu i interessantíssima entrevista amb l'Ismael Diadié.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada