dimarts, 16 de juliol del 2013

Consells per aconseguir que un infant odiï la lectura

Set lliçons adreçades a pares i mares per assolir l'objectiu.

1. No llegiu mai davant dels vostres fills. 

Podrien arribar a pensar que us ho passeu bé i que allò que féu val la pena. 

2. Obligueu-los cada dia d'aquestes vacances d'estiu a llegir-se 15 pàgines de les lectures recomanades que us han fet arribar. 

Cal aprofitar el temps de lleure. Són llibres amb valors educatius i cal confiar en el criteri dels professionals que han elaborat les recomanacions. 

3. Pregunteu-li cada dia sobre allò que llegeix. 

Sou pares i mares preocupats per la seva competència lectora i cal comprovar i garantir periòdicament que entén el que llegeix i progressa adequadament en comprensió. 

4. Obligueu-lo a acabar-se els llibres. 

De fet, llegir és com menjar. Cal acabar-se el plat a taula, independentment que t'agradi o no. Oi que estem d'acord que cal menjar verdura perquè aporta nutrients necessaris en una bona dieta? Doncs amb els llibres igual. Ens aporten paraules necessàries per alimentar el nostre esperit. I si no li agrada llegir, és igual. Cal fer una cosa bona i necessària encara que no et vingui de gust, perquè estem educant en allò que cal. Oi que a la vida ens veiem obligats a fer moltes coses que no ens vénen de gust, per obligació? Doncs això. 




5. No el malacostumeu amb el conte d'abans d'anar a dormir (quan són petits amb un a la setmana en tenen prou, i així ho valoren més) i quan ja sàpiga llegir deixeu que s'espavili sol, que vosaltres ja heu complert i ells ja tenen altres coses per alimentar la seva imaginació. 

6. Prohibiu-li els tebeos, els còmics i les lectures d'humor que banalitzen la lectura i afebleixen la seva capacitat d' esforçar-se per a llegir els "bons llibres".

7. Guardeu certs llibres fora del seu abast. 

Els podria fer malbé, sobretot aquells preciosos àlbums il·lustrats. 

Perdoneu-me la broma d'avui, però penseu en com actueu com a pares en cadascun d'aquests punts. Són d'allò més importants el model i la coherència. Bona lectura i bon estiu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada