dijous, 23 de desembre del 2010

LIJ - Frederick, de Leo Lionni

Leo Lionni
Frederick
Kalandraka,  Col·lecció Llibres per a somiar - Clàssics contemporanis

40 pp.
ISBN 978-84-8464-550-4
En aquest any que som a punt d'acabar s'ha celebrat el centenari del naixement de Leo Lionni (Amsterdam, 1910-Toscana, 1999). Al llarg de la seva vida va haver d'anar sovint amunt i avall, canviant vàries vegades de país. Va viure a Itàlia, Suïssa (va estudiar a la Universitat de Zuric, on es va doctorar en Economia Política) i Estats Units, país en el que es va nacionalitzar i on va treballar de pintor, dissenyador i director d'art de vàries publicacions.
De ben petit en Leo ja va poder respirar la sensibilitat per l'art que hi havia a la seva família: la seva mare va rebre formació com a cantant d'òpera i un tiet seu, en Piet, que era pintor, el va posar en contacte amb el món de l'art. Quan era un nen, es passava moltes hores visitant els museus d'Amsterdam. I va ser així, observant les obres d'altres pintors, que va aprendre a dibuixar tot sol.
Tant li agradava aquest món dels quadres i dels pintors que quan als nou anys li van preguntar què volia ser de gran, ho va tenir clar. "Artista!" En Leo volia dedicar-se al que havia viscut amb tanta intensitat des de ben petit. I així va ser.
Tot i dedicar-se a l'art va trigar molt de temps a publicar àlbums il·lustrats per a nens. No ho va fer fins al 1959, quan ja gairebé tenia 50 anys.
Tot va començar quan ja era avi, arran d'un viatge en tren. Pretenia entretenir els seus néts i tot trencant trossets de papers de colors els va explicar la història que coneixem com a Petit blau i petit groc, una història que ens parla de l'amistat per damunt dels prejudicis. Després en vindrien d'altres, com Nadarí, El somni de Maties i Frederick, del que avui us volia parlar.
Com a il·lustrador, Lionni treballava amb el collage o bé amb la taca de color, i malgrat la senzillesa de les seves composicions aconseguia il·lustracions nítides, expressives, d'una sensibilitat molt especial. Agraden.
Les històries que explica també captiven. Són petites i simpàtiques faules que tenen un rerefons moral i alliçonen sobre aspectes de la vida. La seva solidesa les converteix en quelcom que està per sobre de modes, amb uns valors que continuen agradant generació rere generació. Clàssics.
Frederick és una magnífica paràbola sobre la poesia, que en reivindica la necessitat i ens acosta al seu màgic poder de fascinació.
En Frederick és un ratolí que, mentre els de la seva família es dediquen a treballar per a procurar-se el menjar, ell es dedica a omplir-se de colors i paraules per als llargs dies d'hivern. Aparentment ganduleja, però un cop s'ha acabat el menjar i el cru hivern es manifesta, en Frederick fa somiar els seus i els fa veure llum i color on només hi ha grisor, i els enlluerna amb la bellesa de les paraules. Un llibre per a que els més petits descobreixin l'esperit de la poesia i perquè s'adonin d'allò tan conegut que no només ens alimentem de pa, sinó que també necessitem de la sensibilitat i la bellesa de les paraules per alimentar l'esperit.
Tot un clàssic recuperat que manté intactes les seves virtuts més de quaranta anys després de ser publicat per primer cop i que compta amb unes il·lustracions clares i d'allò més eficaces des de la seva atractiva simplicitat.
Una llibre deliciós i imprescindible per a primers lectors a partir de 6 anys i per a tothom.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada