dimarts, 30 de març del 2010

LIJ - Paraules entremaliades




Montse Ginesta
Paraules entremaliades
Barcelona: Editorial Barcanova, 2009
Col·lecció Mots Vius
ISBN: 978-84-489-2495-9


Paraules entremaliades és un poemari concebut com a eina pedagògica al servei de l'ensenyament de la llengua catalana. S'articula a través de poemes que giren al voltant de tot allò que podríem anomenar fonemes conflictius; sons de la llengua que poden oferir dificultats a l'hora de pronunciar-se i/o a l'hora d'escriure's.
Cada poema té ressaltades en negreta les lletres, que poden resultar dificultoses, sobre les que s'ha construït. Ha estat dissenyat per a resultar entenedor (hi ha poemes que compten amb una definició de les paraules poc habituals o de difícil comprensió que poden aparèixer) i les il·lustracions de la mateixa autora resulten vistoses i adients al contingut, però el conjunt resulta irregular. És el que sol passar quan la creació literària es condiciona a un objectiu que no ho és. Així, ens trobem amb poemes que resulten encertats i agradosos, amb un punt d'humor; i d'altres que resulten molt forçats, on manca naturalitat i on les paraules sobre les que s'ha construït s'han engiponat amb poc encert, creant un contingut artificiós que no enganxa el lector.
Un poemari que pot aprofitar-se de forma parcial, que pot tenir-se a l'aula i al qual es pot recórrer puntualment; però que difícilment aconseguirà seduir petits lectors cap al llenguatge poètic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada