dijous, 29 de desembre del 2011

LIJ - Lletres Poètiques

Tomàs Lluc (pseudònim)/ Lluís Payrató; Cristina Losantos (il·)
Lletres Poètiques. Poesia Il·lustrada per a joves de 10 a 100 anys.
Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2011 
ISBN: 978-84-9883-357-7                  


Lletres Poètiques és un recull de 29 poemes que tenen la particularitat d'estar ordenats alfabèticament i cadascun d'ells tenir un títol que comença per una lletra diferent de l'abecedari. Són títols llargs amb afegits entre parèntesi on sempre hi trobarem un deix d'ironia o una pinzalladeta d'humor. 
Les referències són d'allò més variades: una festa infantil, un exercici nostàlgic sobre la vellesa, l'ofici de mestre, la pols i la porqueria que s'acumula entre el teclat de l'ordinador,  jocs de paraules,.... És la proposta d'aquest recull; descobrir el món de referències que ens ofereix i gaudir de la paraula musicada. N'hi ha de més joganers que connectaran amb un públic més infantil, com Jugo a amagar (Jocs d'interior: "jo vaig amb mi!"), Lluna d'infants (Enigma de la foscor), Màgia Infantil i variacions escolars (de pets i pots), Noms i números (la roda del món);... D'altres són propostes més adultes, com I què serem, de grans (Uns grans vellets), Canalla, canalla (Endevinalla llarga per a tota la vida); Xist! no m'atabalis (Romanç de la nena gran). Però potser és el que justifica l'afegit del títol (Poesia Il·lustrada per a joves de 10 a 100 anys.), car tothom, sense ser un lector ensinistrat en la lectura de poesia, pot trobar-hi propostes adequades de les quals gaudir.
Voldria destacar també el treball d'il·lustració. Són petits apunts que ajuden a trobar el referent del que parla el poema. I a més a més ens regala una il·lustració original i sorprenent: l'ombra a una tinta de l'autor i la il·lustradora des dels seus llocs de treball.
En definitiva, es tracta d'una bona proposta adreçada a tots els públics, que pretén acostar el món de la poesia als lectors més joves i a tot el públic en general.
Permeteu-me acomiadar la ressenya reproduint un dels poemes a mode de tast:


Oració laica de desig de mestre (Rés escolar)


" Que mai no deixi de ser el temps de les collites,
que s'estén molt més enllà
de les tronades carbasses escolars.


Que mai no deixis d'educar-nos
amb el gest i la mirada, amb el somriure i la pau.


Que mantinguis una veu tan transparent,
que t'escoltem per plaer,
no per fer deures.


Que sempre sigui al teu costat la teva màgia,
que sempre ens vulguis confortar amb una abraçada...
i que sempre em senti vora teu un aprenent.


Pels sempres dels sempres, amén.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada