dijous, 27 de gener del 2011

LIJ - Viatge a la fi del món

Henning Mankell
Viatge a la fi del món
Barcelona: Columna Edicions
250 pp.
Col·lecció Columna Jove, 227
ISBN: 978-84-6640-976-6

Henning Mankell, més conegut per les seves novel·les policíaques protagonitzades per l'inspector Kurt Wallander, ha fet una aportació fonamental a la literatura per a joves amb la tetralogia titulada El viatge d'en Joel, que en un retrat ple de sensibilitat i ric en emocions que sedueix i enganxa el lector, narra magistralment les tensions d'un noi en la seva particular transició des de l'adolescència cap al món adult. La tetralogia, formada per les novel·les El gos que corria cap a un estel, Les ombres creixen al capvespre, El noi que dormia a la neu i Viatge a la fi del món ha estat editada per Columna en llengua catalana, després que tots aquest títols fossin publicats inicialment  per separat en castellà per Siruela. Considero que El viatge d'en Joel és dels títols imprescindibles que haurien de formar part de la biblioteca i les lectures d'un jove.
Avui em centraré en Viatge a la fi del món, que tanca la tetralogia dedicada a explicar la història del Joel Gustafsson, el nen que deixa de ser-ho per a esdevenir adult. En aquest darrer lliurament, en Joel, un cop acabada l'escola obligatòria i amb tot el futur per endavant, va a la recerca de la seva mare Jenny, de la qual rep notícies que viu a Estocolm. En Joel farà el viatge amb el seu pare, acabarà trobant la mare, descobrirà que té dues germanes, es respondrà alguns interrogants amb els que havia conviscut i lluitarà per ser i fer realitat els seus somnis. Així, en Joel acabarà enrolant-se en vaixells i esdevenint el mariner que podrà obrir-se a noves realitats i deixar enrere el món petit i tancat on havia viscut fins aleshores.
Esdevenir adult suposa també assimilar la mort de les persones amb les quals t'uneixen vincles afectius. En un dels moments culminants del llibre a en Joel li toca assumir la mort del seu pare, la persona que malgrat les seves febleses i tristors és la que estima. Després de molt pensar decideix que a l'esquela del diari hi digui Samuel Gustaffson, que ha viatjat a la fi del món.
Fer-se gran: prendre decisions, esdevenir, trobar el teu lloc al món, avançar, deixar enrere,...
Un llibre que fa bona la idea que la literatura ha de servir, entre d'altres coses, per a educar les emocions i enriquir la realitat. Una magnífica narració, impecablement escrita i molt enriquidora emocionalment. Imprescindible.
Per a nois i noies a partir de 14 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada