dimecres, 13 d’octubre del 2010

LIJ - La llave

Angèle Delaunois; Christine Delezenne (il·lustradora)
La llave
Santa Marta de Tormes (Salamanca): Lóguez Ediciones, 2010
ISBN: 978-84-96646-48-3



La llave és un àbum il·lustrat de contingut adult que ens parla amb un estil poètic sobre tot allò que destrueixen les guerres. La història comença en un entorn idíl·lic on la protagonista ens parla dels seus records d'infantesa i de la casa dels seus avis. Després, la guerra, l'exili, el camp de refugiats i.... la clau, com a símbol d'allò que has hagut de deixar enrere.
Nous episodis de tristor: la mort lluny de casa teva, no poder ser enterrat en el lloc on hauries desitjat, prop del paisatge que t'ha vist créixer. Passen els anys, una nova vida lluny de casa, un altre país, solitud i llunyania. I un dia tornes de visita:

“ Este país es el mío y
grabada en mi memoria
llevo su historia,
el plateado murmullo
de todos los olivos...
la miel de los naranjos...
el excitante zumo de las viñas...
Y la suave música
de sus noches estrelladas...
¡Un dia regresaré!
Colgada de mi cuello,
en una cadena dorada,
llevo siempre la llave.”

Un àlbum emotiu, de marcada sensibilitat, il·lustrat amb gran bellesa i calidesa de colors, que ens parla de la guerra i l'exili i de totes les emocions que flueixen al seu voltant.
És un bon llibre i del tot recomanable, però tinc dubtes sobre per a quina edat pot resultar indicat. No el veig com a llibre infantil (I2), i sense l'acompanyament d'un adult pot ser un llibre que resulti difícil d'entendre i valorar. En tot cas el posaria a partir de 9 anys amb l'acompanyament d'un adult.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada