divendres, 7 de maig del 2021

LIJ - Si demanes ajuda a la bruixa bona d'un conte, d'Àfrica Rangel

 

Àfrica Rangel; Kim Amate (il·lustrador)

Si demanes ajuda a la bruixa bona d'un conte

Barcelona: Animallibres, 2021

Col·lecció La formiga groga, 113

168 pp

ISBN: 978-84-18592-06-5

PVP: 9,00€

Si demanes ajuda a la bruixa bona d'un conte és una narració de tipus fantàstic que transmet idees interessants, com ara que a la literatura hi podem trobar ajuda als nostres problemes i respostes a les nostres preguntes. Està protagonitzada per tres amics amb problemes diversos de caire familiar que un dia decideixen escriure a la bruixa d'un conte que el pare d'un d'ells li explica per a demanar-li ajuda. Quina serà la seva sorpresa quan la bruixa aparegui de carn i ossos a les seves vides; però no estarà sola perquè apareixerà un monstre dolent i repel·lent que també forma part del conte i amb els que viuran aventures plenes d'intriga. La trama és una excusa perfecta per donar valor a l'amistat entre els protagonistes i al vincle que creen aquestes històries inventades pels pares i explicades a l'hora d'anar a dormir. 

La narració introdueix subtilment altres elements interessants: un d'ells són títols clàssics de la literatura infantil (per si pica la curiositat i atreuen l'atenció dels lectors) i un altre és vocabulari (per a que es tingui present que en podem dir carta, però també missiva; senyoreta, però també damisel·la; ximple, però també estòlid. Per posar només tres exemples).

Una altra idea que m'ha semblat estimulant és la resposta que dona la bruixa quan la colla li demana ajuda. Ella els ajudarà en el que pugui, però els deixa clar que els problemes dels adults els han de resoldre els adults. És a dir, que les coses no s'arreglen per art de màgia sinó entomant-les. I trobo que aquesta és una actitud que cal tenir molt present per a la vida.

En definitiva, m'ha semblat una narració amena que transmet valors, idees i actituds de gran valor. Per a nens i nenes a partir de 8 anys.


1 comentari:

  1. Sempre va molt bé tenir opcions per recomanar una lectura a una edat determinada i saber que els temes tractats són universals, que el llenguatge està bé i que la història els atraparà de ben segur.

    ResponElimina