diumenge, 17 de juny del 2018

Montserrat a escaire i cartabó, de Fèlix Montagut i Jària

Fèlix Montagut i Jària
Montserrat a escaire i cartabó
Autoedició d'Anna Gómez i Rodríguez, 2018
116 pp
ISBN: 978-84-942440-2-5
PVP: 25€

Montserrat a escaire i cartabó és un llibre singular que amaga una bella història de lluita i superació personal. En Fèlix Montagut és un delineant lleidatà que ja ha publicat set títols on es recullen els seus magnífics dibuixos elaborats amb les seves eines de treball.
Són 53 il·lustracions que mostren racons, espais, paisatges i monuments montserratins i que s'acompanyen de textos breus traduïts també al castellà i l'anglès de diferents personatges del món cultural, polític, econòmic i de la mateixa comunitat benedictina que han volgut expressar la seva vivència i el seu coneixement de Montserrat.
El llibre ha estat prologat pel pare abat Josep Maria Soler i en voldria destacar una de les seves afirmacions quan diu: "Potser hi ha tants Montserrats com persones que visiten aquest lloc. Cadascun en rep un impacte personal, cadascú se n'enduu una vivència peculiar". No hi puc estar més d'acord. Perquè Montserrat és espiritualitat, però també paisatge, natura, art, cultura i identitat. Un element de transversalitat i un punt de trobada on conflueixen sensibilitats i creences ben diferents. 
M'he preguntat també moltes vegades què és Montserrat per a mi. I és moltes coses: un paisatge que no em canso d'admirar cada dia des de casa o des de la feina, que m'agrada caminar i respirar profundament; un lloc al que m'agrada pujar amb qualsevol excusa perquè em fa sentir una emoció especial en cada ocasió; un lloc que em crida a la introspecció més íntima a la recerca de pau, que aviva records i emocions, que em porta a confidències i desigs íntims;... Podria continuar, però ja és massa coses que mai deixaran de formar part de mi. 
Crec que és un llibre que agradarà a tots els montserratins i montserratines més enllà de les seves creences i confessions, que potser proporcionarà alguna que altra petita descoberta i que permetrà gaudir del personalíssim estil artístic del seu autor.

1 comentari:

  1. Muy buenas
    Siento no hablar en catalán, pero es que no sé escribirlo.
    Magnífica obra de Fèlix Montagut, al igual que otros muchos autores catalanes.
    Enhorabuena, desde aquí os animo a seguir adelante con este estupendo blog.
    Saludos

    ResponElimina