dissabte, 2 de març del 2013

Una part del tot

Steve Toltz
Una part del tot
Barcelona: Edicions La Campana, 2010
Col·lecció Tocs, 73
761 pp.
ISBN: 978-84-96735-37-8 

Reconec que era una novel·la que quan es va publicar em va passar desapercebuda, però una recomanació entusiasta, el famós boca-orella sovint molt més eficaç que qualsevol crítica o ressenya en un mitjà, va fer que la comprés i em posés a llegir-la. No m'ha decebut en absolut i en comparteixo l'entusiasme de qui me la va recomanar. Tot i ser una primera novel·la crec que es tracta d'una autèntica novel·lassa que val la pena descobrir i que sens dubte es guanyarà un lloc d'honor entre els títols més significatius de la literatura del segle XXI. 
Narra la història d'una singular família de personatges de psicologia complexa i de personalitat no gaire equilibrada. No és només la història de dos germans i del fill d'un d'ells. És una novel·la que utilitza aquesta trama argumental per disseccionar la condició humana i donar-ne una visió corrosiva i punyent. Es fa referència a moltes coses que formen part de la nostra realitat amb una visió estripada i delirant. S'utilitza l'humor a bastament però no és una novel·la d'humor. Al llarg de la lectura he rigut molt, hi ha moments absolutament hilarants; però també m'he aturat a pensar en el sentit d'algunes frases de sentències brillants. És una novel·la que també fa pensar molt sobre el sentit de la vida i de l'existència. 
Cal destacar també l'habilitat amb que l'autor fa avançar la narració, alternant els narradors i aconseguint que el lector pugui formar-se una visió del que es narra des de diferents punts de vista. És una novel·la que en cap moment resulta previsible, que et sorprèn amb elements originalíssims d'una genial creativitat (la bústia de suggeriments, la Guia de la Delinqüència, la construcció d'una casa amb un laberint,...) i que es llegeix amb avidesa. 
És una novel·la on es poden descobrir punts de connexió amb d'altres grans novel·les com Una conxorxa d'enzes de J.K. Toole, El vigilant en el camp de sègol de J.D. Salinger o El curiós incident del gos a mitjanit de M. Haddon.
A descobrir.

2 comentaris: