dimecres, 6 de juny del 2012

Ajudant a créixer, enfortint les arrels

La jubilació d'una companya de l'escola ens plantejava el repte de trobar unes paraules que resumissin la seva trajectòria, el seu llegat. 
Porta més anys a l'escola que ningú, forma tanta part de la seva història com les seves parets. Ho ha viscut tot, des de la mort del dictador fins a les retallades actuals. I si alguna cosa li hem de reconèixer ha estat la seva dedicació i la seva estima per la institució a la qual ha servit durant tants anys.
Per això era important trobar les paraules adients; breus, sinceres i contundents. 
Avui al matí hem fet un acte senzill però molt sentit, ple de detalls molt bonics, amb la participació de tots els qui formem part de l'escola. Amb emotivitat a dojo. 
I amb una humil rajola blanca que vol recollir alhora el nostre reconeixement i el seu llegat, i que a partir d'avui passarà a formar part de l'edifici on ella ha treballat tants anys.
Perquè... què és el que més s'assembla al treball d'un mestre? Es fa difícil de dir. Inculquem actituds i valors amb el nostre model. Intentem formar persones, ciutadans dignes d'una societat que en representin els seus valors. I sí, els hem de fer competents amb la lectura, l'expressió escrita i el càlcul; però tot això serviria de ben poc si no ho sustentéssim sobre éssers morals, persones amb una idea del bé i del mal fruit dels valors que els hem transmès.
Els ajudem a créixer i els enfortim les seves arrels, la seva identitat com a persones, els seus valors, les seves actituds, tot allò que alimenta la persona que veiem créixer, madurar i desenvolupar-se. 
Tot això m'ha fet pensar en l'esforç d'anys que hi ha en la robustesa d'un arbre que llueix esplendorós al bell mig d'un bosc.
Educar, en certa manera, és això. Un esforç perllongat que dóna els seus fruits a la llarga.
D'un mestre difícilment recordaràs una classe de llengua o matemàtiques, però sí que queda el seu tracte, el que et va dir una vegada i et va impactar, o el que et repetia amb regularitat. L'empremta d'un mestre està més feta de valors i humanitat que de coneixements.  Recordem sobretot la persona que ens va tractar.
"Ajudant a créixer, enfortint les arrels." 
Per molts anys.

1 comentari:

  1. Com dir el que m'ha arribat a agradar amb la mateixa gràcia que tens tu!
    Xus

    ResponElimina