diumenge, 18 de desembre de 2016

LIJ - El llibre del cementiri, de Neil Gaiman

Neil Gaiman; Chris Riddell (il·lustrador)
El llibre del cementiri
Barcelona: Edicions 62, 2009
Col·lecció L' illa del temps
304 pp.
ISBN: 978-84-92790-79-1
PVP: 17€


Neil Gaiman (1960) ja em va sorprendre fa molts anys amb Coraline, una inquietant història que jugava amb elements terrorífics per plantejar aspectes de la relació entre pares i fills. I és que Gaiman és un autor que té la rara habilitat de jugar amb elements propis de la narrativa fantàstica i de terror per a construir relats aptes per a ser consumits pel públic infantil. 
En aquesta ocasió ha triat una ambientació d'allò més impactant i ha construït una història de rerefons tètric però dominada per grans dosis de la fantasia més desbordant.
Parteix d'un crim abominable. Una nit, un misteriós desconegut (Jan), entra en la casa d'una família mentre els seus membres dormen amb la intenció d'eliminar-los a tots. Mata al pare, a la mare i a la filla gran; però el fill petit escapa corrents fins que va a parar en un cementiri. Un cop allí, les ànimes dels enterrats al cementiri, conscients del perill que l'amenaça, decideixen acollir-lo i li atorguen la ciutadania honorífica de l'indret, tot i que ell no ha mort. 

Li posen un nom ("Ningú", "Ning" per als amics), li assignen uns pares adoptius (els Owens), un tutor que tingui cura de la seva formació (en Silas),.... Tot això passa a ser la seva família, els seus referents: un seguit d'espectres amb un passat que només se li fan presents quan comença la foscor del dia, però que romanen invisibles als ulls de la resta de mortals. Aprèn a llegir entre tombes, a partir de les inscripcions de les làpides; es mou entre criptes, capelles, taüts, tombes i sepulcres.
En aquest món es troba segur, el que hi ha dins del cementiri el protegeix i té cura d'ell. Fora hi ha el mal i els perills que permanentment l'amenacen (els Jan).
Però també hi ha una nena, aventures, situacions de perill que es viuen amb neguit, tres-centes pàgines que es llegeixen amb delit i final feliç. 
Em quedo amb el comentari d'una alumna quan els vaig fer cinc cèntims sobre el llibre que estava llegint: "Mola!". Doncs sí. I és de bon llegir.
Per a nens i nenes a partir de 10 anys.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada